Košarka

TO, DEDA! IMA 41 GODINU I OBARA REKORDE: Na ovo se čekalo 30 godina! (VIDEO)

Autor Nikola Lalović

Marselinjo Uertas je oborio rekord za koji se već mislilo da će stajati zauvek!

Izvor: X/@ACBCOM/Printscreen

Jedan veteran je drugom uručio nagradu i nakratko je morao da se prekine meč ACB lige. A razlog za to je to što je legendarni Marselinjo Uertas postao košarkaš sa najviše asistencija u istoriji španske lige. Prestigao je tako legendarnog košarkaša i trenera Real Madrida Pabla Lasa. 

Uertas sada igra za Tenerife, a sa 41 godinom je uspeo da na meču protiv Gran Kanarije obori rekord sa 2.897 asistencija. Laso je prethodno više od 30 godina držao ovaj rekord i već je delovalo da nikada neće biti oboren, ali Marselinjo je jednostavno odbio da prekine sa sjajnim partijama.

Iako je zagazio u petu deceniju na ovom meču je postigao 20 poena, imao je 5 asistencija i 4 skoka, a Tenerife je upisalo pobedu 92:82. Nagradu za postignuti rekord uručio je Uertasu Georgi Šermadini, još jedan rekorder i veteran. 

Uertas je u Španiji 20 godina sa kratkim prekidima kada je nastupao za Fortitudo iz Bolonje u sezoni 2008/09 i izletom u NBA pošto je igrao za Los Anđeles Lekerse. Prve tri godine u Španiji Uertas je igrao za Huventud, potom je proveo godinu dana u Bilbau, a onda je igrao za Baskoniju od 2009. do 2011. Barsa ga je kupila i tu je proveo četiri sezone, a posle povratka iz NBA igrao je ponovo u Baskoniji. Na Tenerifama je od 2019. godine i nema nameru da stane.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: