Košarka

JOKIĆ NAMERNO PROMAŠUJE ŠUTEVE! Razlog je genijalan, novom taktikom zbunio sve u NBA! (VIDEO)

Autor Milutin Vujičić

Pogledajte novu "izmišljotinu" Nikole Jokića koji je smislio kako da se nosi sa posebnom vrstom defanzivaca tako što će namerno promašivati.

Izvor: Printscreen/YouTube/Denver Nuggets

Srpski košarkaš Nikola Jokić poigravao se prethodne noći sa odbranom Memfisa i zvanično najboljim defanzivcem NBA lige za prethodnu sezonu Džerenom Džeksonom Džuniorom. Jokić je u pobedi Denvera nad Memfisom (128:103) zabeležio 29 poena, 11 skokova i osam asistencija, a i ovoga puta njegovi procenti šuta bili su izuzetno visoki, tako da je pogađao 11/18 (61,1 odsto). A mogao je i više, samo time nije opterećen...

O čemu se radi? Jokić ponekad namerno promašuje šuteve iz igre, sve kako bi sebi stvorio bolju poziciju za koš, odnosno briga ga šta će pisati u statistici o čemu mari veliki broj košarkaša (setite se da neki ne šutiraju za tri poena na kraju četvrtine da ne bi pokvarili statistiku). Pogledajte kako to izgleda:


Jokić ovu tehniku "namernog promašivanja" koristi uglavnom kada protivničke ekipe na njega stave nižeg košarkaša. Tada se Jokić često odlučuje da šutira, ili bolje rečeno samo baci loptu ka košu, a potom pokupi ofanzivni skok i iz lakše pozicije postigne poene. Jednostavno, fizički je dominantniji od svojih čuvara koji ne mogu da mu pariraju u skoku, a na ovaj način izbegava i da mu sudije sviraju ofanzivni faul dok se pozicionira pod košem. Ovako je to bilo protiv Niksa:


Na ovaj način je prethodne večeri "matirao" najboljeg defanzivca današnjice Džeksona Džuniora, a to nije jedina stvar koju je dodao svojoj igri, pošto često "izmišlja" nove stvari koje niko drugi u NBA ligi ne koristi. Zbog svega toga nema nikakve dileme ko je i najbolji igrač sveta, posebno kada se približi plej-of.

Pogledajte i najbolje poteze Nikole Jokića u pobedi nad Memfisom prethodne večeri:

Nikola Jokić
Izvor: YouTube/Denver Nuggets

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)