Košarka

ZVEZDINO FINALE O KOJEM SE NE PRIČA! "Plačem na terenu, a on traži da dobijemo Partizan"

Autor Mladen Šolak

Početak aprila budi i teške uspomene navijačima Crvene zvezde.

Izvor: MN Press

KK Crvena zvezda ovog utorka, 2. aprila, obeležava 50 godina od osvajanja Kupa kupova, prvog i do sada jedinog evropskog pehara u vitrinama na Malom Kalemegdanu. Datum ranije, 1. aprila, pre 26 godina crveno-beli stavili su ruku na još jedan evropski pehar, Kupa Radvoja Koraća, u "Pioniru" su pre meča pustili i balone, slavlje samo što nije počelo... A, onda je italijanski Meš iz Verone obojio u crno taj nesuđeni crveno-beli dan i učinio da oni navijači koji ga nisu zaboravili prosto prećute da se dogodio.

Bilo je to 27. izdanje međuarnodnog turnira u organizaciji FIBA, a sa imenom legendarnog srpskog košarkaša. SR Jugoslaviju u grupnoj fazi predstavljala su tri kluba - Crvena zvezda, Budućnost i Vojvodina, s tim da su Novosađani u njoj i stali. Podgoričani su potom eliminisali Lijetuvos Ritas, pa ispali u dvomeču protiv Peristerija u osmini finala, dok je Crvena zvezda otišla sve do kraja. I na kraju stala.

Crveno-beli su u grupi osvojili prvo mesto, sa pet pobeda i jednim porazom, ispred Peristerija, Bnei Herclije i austrijskog Kapfenberga. U prvoj rundi eliminacija, Zvezda je eliminisala Montepaski (tada se zvao Fontanafreda Sijena), izgubivši u gostima 72:81 i pobedivši kod kuće, 91:73. U osmini finala pala je Darušafaka, "duplom" pobedom crveno-belih, a u četvrtfinalu je Konja razbijena u Pioniru (81:66), pa poraz 63:67 u Turskoj nije bio značajan za ukupni rezultat u dvomeču. Usledilo je polufinale Zvezde i Šolea, u kojem su crveno-beli blistali u Beogradu (81:49), pa u Francuskoj ni ubedljiv poraz (74:96) nije mogao da ih spreči da prođu. A onda se dogodilo finale...

U "Gradu ljubavi", u Veroni, Zvezda je pobedila 74:68 i činilo se da je konačno došlo vreme da posle nekoliko decenija u vitrine na Malom Kalemegdanu dođe i prestižan međunarodni trofej. A, onda...

"Mislim da je to krenulo malo ranije. Nije to krenulo od Meša. U Kupu smo izgubili od Budućnosti, u zadnjoj sekundi je Vlada Šćepanović dao koš preko mene i Jove Stanojevića i tu smo, u polufinalu, izgubili i mogli da uđemo u finale. Mislim da su se tada pojavili treneri taktičari, pravi taktičari, 'Žoze Murinjo', da razmišljaju o košarci strogo taktički. Mi nismo psihički bili spremni i čini mi se da smo se psihički više spremili za gostovanje. A, kada smo pobedili u Veroni, nismo rekli da je gotovo, ali je napravljena greška u koracima, kao kada je Zvezda igrala pre 20-ak godina finala Kupa... Presing je bio preveliki i nismo bili dovoljno skoncentrisani", rekao je tadašnji košarkaš Zvezde Vojkan Benčić za MONDO.

"Kao prvo, nikad nismo bili u karantinu, a to nam je bio prvi. U Interkontinentalnu smo bili, imali mobilne telefone, svi vas zovu, traže karte, gledate TV, vidite kilometarske redove ispred Pionira. U hali kao da je došao Tito, spremno sve, odštampane majice... Sve to dovelo nas je u dekoncentraciju, jer smo kroz ceo meč pokušavali da jurimo, nismo igrali svoju igru"

I došlo je na jednu loptu - koja je bila baš kod Vojkana Benčića. "Moram priznati da 20 godina nisam gledao tu utakmicu. Pogledao sam je pre šest meseci i kao da je juče bilo. Evidentno je da smo celu utakmicu bili u nervozi. Počeli smo sa jednim petorkom, nestandarnom za to finale, jer se znalo koja petorka počinje sve ostale utakmice. Dakle, iskočili smo iz šablona, ali smo na poluvremenu gubili dva razlike. I onda smo opet kombinovali u drugom delu, a to vam smeta i svim igračima unosi nervozu"

U finalu protiv Meša za zvezdu su igrali Perović, Benčić 8, Rakočević 5, Stanojević 6, Bolić 2, Topić 17, Kuzmanović 6, Popović 14, Mišković 6, Topalović.

"Minut i po pre kraja imali smo tajm-aut, gde je trener rekao šta je trebalo da se igra, a od prijema prve lopte ne igra se kako je trener rekao. Lopta dolazi do mene u situaciji kada je moglo da se šutne, da se probije. Šutirao sam iz levog 'kornera', lopta je izašla i ispalo je kao da sam šutnuo poslednju loptu. Čovek obično zapamti ružne stvari. Seo sam nasred terena, plakao sam, spustio sam glavu... Prilazi mi u tom trenutku jedan navijač Zvezde i rekao mi je 'Pusti bre Kup Koraća, to nas ne interesuje, hoćemo da dobijemo Partizan u finalu'. Čovek ode, ja pomislim - kakav crni Partizan, ima još toliko da se igra... I ispade da je čovek bio u pravu".

KK Crvena zvezda osvojila je titulu te godine, u finalu protiv FMP-a. "Igra se jednom u velikom finalu kakvo je bilo to protiv Meša i deluje da smo izvukli pouke iz njega", rekao je Benčić za MONDO.

(MONDO - M.Š)

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova i Zakonom o javnom informisanju i medijima.