Košarka

ODBIO MILIONE, PA PROMAŠIVAO SVE REDOM: Tužan kraj najboljeg šutera NBA lige!

Autor Nikola Lalović

KleJ Tompson je hteo više novca i zato nije produžio ugovor sa Golden Stejtom na startu sezone. Sada bi mogao u penziju.

Izvor: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

Nije bilo lako gledati sunovrat Kleja Tompsona u možda i njegovoj poslednjoj utakmici u dresu Golden Stejta. Iskusni bek koji je u prethodnih 13 sezona bio jedan od najboljih šutera NBA lige u meču plej-ina protiv Sakramenta je za 32 minuta na terenu ostao bez poena! Uzeo je deset šuteva i svaki je promašio i nagovestio je kraj velike trojke Golden Stejta. 

Pokazali su ove sezone Stef Kari u napadu, a Drejmond Grin u odbrani da imaju još snage, ali Klej Tompson kome je posle ovog poraza istekao ugovor se mučio cele sezone sa šutom, a ovo je bila kulminacija. Nudio mu je produžetak saradnje za manje novca Golden Stejt tokom sezone što je on odbio, a sada je pitanje da li ga iko drugi želi u timu. U ovoj sezoni je zaradio 42.220.000 dolara, što je svakako mnogo za igrača koji ovako podbacuje u ključnim mečevima. 

"Ne mogu sebe da zamislim da ne igram sa tom dvojicom momaka. Razumem da se liga menja i da mnogo toga prolazi... Znam samo da želim da pobeđujem i samo me to zanima", rekao je o sudbini Kleja Tompsona i Drejmonda Grina posle meča sa Sakramentom i kraja sezone Stef Kari.

Njih trojica su osvojili četiri NBA prstena - 2015, 2017, 2018 i 2022. godine. Pre dve sezone je sve delovalo u najboljem redu, ali ih godine stižu i sada se verovatno Klej Tompson kaje što nije kao Drejmond Grin pristao na smanjenje plate. Pouzdani iskusni defanzivac će naredne sezone zaraditi 24.000.000 dolara, a za dve godine će dobiti 26.000.000 dolara.

Osim Kleja Tompsona mogli bismo da vidimo van tima Golden Stejta i Krisa Pola, koga su godine konačno stigle. I on je jedva imao učinak u ovom meču sa tri poena i dve asistencije. Za 30.000.000 dolara po sezoni premalo, a kako se šuška Golden Stejt neće morati da mu isplati još toliko za narednu sezonu ako ga otpuste do 28. juna. 

Stef Kari je jedini ostao u sjajnoj formi, ali i on će naredne godine inkasirati 55.000.000, a za dve sezone 60.000.000 dolara i pitanje je da li sada toliko vredi. Ipak, prvo se postavlja pitanje šta će biti sa Klejom Tompsonom. Stigao je u ligu kao 11. pik 2011. godine, četiri puta je bio NBA šampion i pet puta Ol Star, ali poslednji put 2019. godine. Ove sezone je u regularnom delu igrao na 77 mečeva, startovao je 63, a prosečno je postizao 17,9 poena. Nije to izgledalo tako loše, ali ovaj poslednji meč bi mogao čak i da mu završi karijeru! 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: