Košarka

IGRAĆU SAMO ZA FRANCUSKU, NI ZA JEDNU DRUGU ZEMLJU! Embid molio Makrona, a onda izdao - isplivalo celo pismo!

Autor Nemanja Stanojčić

Džoel Embid pisao je pismo predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i posle toga je izabrao Ameriku.

Izvor: YouTube/Euronews/House of Highlights

Džoel Embid igraće za reprezentaciju Amerike na Olimpijskim igrama u Parizu. Našao se na konačnom spisku od 12 igrača i biće deo tima Stiva Kera. On je prošle godine obećao da će igrati za Francusku, pa je onda promenio mišljenje i prekršio dato obećanje.

Koliko su stvar bile ozbiljne govori i to da je košarkaš rođen u Kamerunu 1994. godine pisao predsedniku Francuske Emanuelu Makronu i da je tražio državljanstvo. Detalje tog pisma objavio je "Radio Monte Karlo". Obećanje je dao pre dve godine, 2021. i tada je istakao da ne želi da igra za Kamerun, već za Francusku...

"Posle razgovora sa košarkaškim savezom Francuske doneo sam odluku. Želim da dobijem državljanstvo i da igram za vas. Ne želim da nastupam ni za jedan drugi nacionalni tim. Do sada nisam igrao ni za jednu reprezentaciju i bila bi mi velika čast da budem deo tima na nekom od velikih takmčenja, prvenstveno na Olimpijskim igrama", pisalo je u pismu.

Između ostalog Embid je tu naveo i da želi da nauči više o francuskoj kulturi, o društvu ,da zaigra za reprezentaciju. Sve to očigledno nije bilo iskreno. Umesto toga odabrao je da juri zlato sa Lebronom Džejmsom, Kevinom Durentom, Stefom Karijem...

Reprezentacija Sjedinjenih Država igraće u Grupi C Olimpijskih igara, protiv Srbije i Južnog Sudana, a ime trećeg protivnika saznaće posle završetka kvalifikacionog turnira u Portoriku, na kojem će igrati Litvanija, Meksiko, Obala Slonovače, Italija, Portoriko i Bahrein.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: