Košarka

ZAUSTAVIO BIH TE NA AERODROMU I IZBACIO IZ ZEMLJE! Brutalna poruka Embidu iz Francuske, ne oprašta mu izdaju

Autor Mladen Šolak

Bivši košarkaš uputio oštre reči košarkašu Filadelfije nakon što je promenio odluku za koju će reprezentaciju igrati

Izvor: YouTube/House of Highlights/beaublanccom

Bivši francuski košarkaš Frederik Vajs (46), poznat i zbog toga što ga je Vins Karter preskočio u leto 2000. godine, oštro je kritikovao centra Filadelfije Džoela Embida zato što će igrati za američku reprezentaciju. On je podsetio aktuelnog MVP-a NBA lige da je tražio i 2022. dobio francuski pasoš, iako nije Francuz, već Kamerunac. A, sada je Amerikanac.

"Mislim da je taj dečko sjajan igrač onoliko koliko je 'prljav' tip. Mrzim ga zbog stvari koje je uradio. Mislim da nema poštovanje za Francusku i za ljude koji traže francuski pasoš, a ne dobiju ga. I dobio ga je, s obzirom na okolnost da je vrhunski sportista. Mislim da je to skandalozno i sramotno. Ne interesuju me izgovori, jer su to njegove reči, a njegove reči ne vrede ništa", kao je Vajs u jednoj radio-emisiji.

"Moramo da jednu stvar stavimo u kontekst: Žoel Embid je vrhunski košarkaš. Bio je MVP NBA lige prošle godine i zato je Francuska odlučila da mu da pasoš, jer je na sportskom nivou imao sjajna ostvarenja. Što se mene tiče, živimo u eri sportskog biznisa i sada biramo reprezentaciju prilično slično kako biramo i klub. Ko mi daje bolju ponudu? Ko mi daje najbolju šansu da pobedim? Tamo ću da idem. I nažalost, to je svuda prihvaćeno"

On je podsetio da je Embid počeo proces za dobijanje francuskog pasoša 2021. godine i naglasio da je centarf Filadelfije i tada znao da će Sjedinjene Države biti veliki favorit da osvoje zlato na Olimpijskim igrama 2024. godine. "Pamtite šta se dogodilo 2021? Bili smo u finalu protiv SAD i konačna razlika bila je tesna. Francuska je uvek bila u ešalonu najboljih izazivača", rekao je Vejs podsećajući na finale Olimpijskih igara u Tokiju, u kojem je SAD tesno pobedio Francuze, 87:82.

"Sada bih mu oduzeo francusko državljanstvo i zabranio bih mu ulazak u zemlju. Nećeš igrati na Olimpijskim igrama. Doći ćeš na aerodrom sa reprezentacijom Sjedinjenih Država i reći ćemo ti: 'Nemaš pravo da uđeš na teritoriju, idi svojoj kući. Ti si Kamerunac, ti si Amerikanac, ti nisi Francuz, odlazi!'", brutalna je poruka bivšeg košarkaša Embidu.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: