Košarka

JOKIĆ I DONČIĆ ĆE "ODRATI" AMERIKANCE! Dobijaju najveće ugovore u istoriji, zajedno 750 miliona $!

Autor Milutin Vujičić

Luka Dončić i Nikola Jokić postaju najbolje plaćeni košarkaši sveta.

Izvor: YouTube/Bleacher Report/Printscreen

Slovenački košarkaš Luka Dončić postaće narednog leta najplaćeniji igrač u NBA ligi, ali neće se dugo zadržati na prvom mestu. Njega bi već 2026. godine trebalo da "preskoči" Nikola Jokić, pa će tako njih dvojica - ako neko u međuvremenu ne "iskoči" - biti u tom trenutku ubedljivo najbolje plaćeni košarkaši na svetu.

Dončić je nedavno ispunio i poslednju potrebnu "klauzulu" (uvršten u najbolju petorku NBA lige) zbog koje će 2025. godine moći da potpiše takozvani "supermaks" ugovor sa Dalasom. To mogu da potpišu samo igrači koji imaju sedam godina staža u NBA ligi, a ujedno i redovno dobijaju individualne nagrade, pa će Dončiću po slovu novog ugovor pripasti 346 miliona dolara. U pitanju je petogodišnji ugovor gde će mu do poslednje godine ugovora rasti zarada.

Što se tiče Nikole Jokića, njegov aktuelni ugovor vredan 270 miliona dolara važi od prošlog leta. Naredne sezone će zaraditi 51 milion dolara, pa 55 i 59, s tim da se očekuje da u leto 2026. godine potpiše novi. Prema nekim procenama, Jokiću će tada pripasti čak 404 miliona dolara, na ugovor na pet godina.

Jokić će tada imati desetogodišnje iskustvo igranja u NBA ligi koje donosi benefite sa sobom, a pretpostavlja se da će nastaviti da osvaja individualna priznanja kao i do sada. Već tri puta je bio MVP cele sezone, ne očekuje se da "spušta nogu sa gasa", pa će i u godinama koje dolaze biti među najboljim igračima sveta. Zbog toga će Denver morati da ga nagradi, a već odavno znamo da i nema Somborac druge preferencije osim Nagetsa.

Podsetimo, Jokić je završio sezonu u NBA ligi pošto je Denver eliminisan u polufinalu Zapadne konferencije i već sada se srpski košarkaš odmara u Švedskoj, dok je s druge strane Dončić na korak od NBA finala sa Dalasom.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)