Košarka

TOPIĆ PROPUŠTA CELU SLEDEĆU SEZONU!? Stigle loše vesti, poznato šta to znači za NBA karijeru!

Autor Milutin Vujičić

Nikola Topić bi mogao da propusti celu sledeću sezonu kako bi se u potpunosti oporavio od povrede kolena.

Izvor: Dusan Milenkovic/ATAIMAGES

Talentovani srpski košarkaš Nikola Topić igrao je fantastično za Megu tokom jeseni, ali je veći deo 2024. godine propustio zbog povreda kolena. Prema rečima njegovog agenta Miodraga Ražnatovića, Topić sada ima delimično pokidane prednje ukrštene ligamente, ali se ne očekuje da to ima preveliki uticaj na njegovu situaciju na draftu, gde se očekuje da bude "visoki pik".

Bez obzira koji će na kraju biti na draftu, prema poslednjim informacijama iz Amerike Nikoli Topiću je ugrožena cela naredna sezona. Kako piše poznati novinar Džonati Givoni sa ESPN-a, specijalizovan za mlade igrače na draftu, Topić će najverovatnije na operaciju i dužinu oporavka će odrediti lekari-specijalisti u SAD. S obzirom na neka ranija iskustva, ne bi bilo iznenađenje da Topić u NBA zaigra tek 2025. godine.

"Strahovi NBA timova su se ostvarili kada je na lekarskim pregledima i ‘draft kombajnu’ otkriveno da je Topić delimično pokidao prednji ukršteni ligament kolena i da će ta povreda morati da bude lečena operacijom. Dužinu oporavka će morati da odrede lekari-specijalisti u SAD, ali ne bi bilo iznenađenje da propusti čitavu prvu sezonu. Na isti način su to prethodnih godina učinili Čet Holmgren, Džoel Embid, Majkl Porter Džunior i Blejk Grifin na startu svojih karijera u NBA", piše u Givonijevom članku objavljenom na ESPN-u.

Isti autor podseća da Topić ima samo 18 godina i da je zbog toga mlađi od dobrog dela učesnika "Mekdonalds Ol-Amerikan" utakmice, tako da godinu dana pauze ne pravi razliku, posebno kada se zna da je u jednom trenutku bio viđen i kao "prvi pik". Sada ga Givoni vidi u najboljih deset.

"Zbog toga neće mnogo pasti na draftu. San Antonio (osmi pik), Juta (10. pik), Oklahoma Siti (12. pik) i Portland (14. pik) deluju kao potencijalne destinacije, u zavisnosti od lekarskih procena. Samo timovi koji imaju prvih 15 pikova dobiće pristup tim informacijama, tako nalaže novi kolektivni ugovor (CBA) koji je na snazi u NBA", navodi se.

Postoji li šansa da Topić ostane u Zvezdi i naredne sezone? To je malo verovatno i ranije je o toj temi govorio predsednik kluba Nebojša Čović:  "Mi nećemo stajati na putu njegove karijere, odluka će biti njegova. Naravno, daćemo mu savete i sugestije da je NBA atraktivan po više osnova kao što su pare i sve ostalo, ali ja mislim da prvo i osnovno treba da bude koliko igraš u NBA. Naravno, ako Nikola to sam proceni mi nećemo praviti probleme, pogotovo što mislimo da je izuzetno nadaren i kvalitetan igrač", rekao je Nebojša Čović.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)