ČIM SI MNOGO PLAĆEN U KLUBU, KRITIKA JE VEĆA! Željko upozorava: Ne može Jokić sve, imena ne znače na papiru

Željko Rebrača pričao je o reprezentaciji Srbije, očekivanjima, igračima, kritikama...

MN Press

Košarkaši Srbije spremaju se za učešće na Olimpijskim igrama. Nalaze se u Staroj Pazovi i tamo će odigrati dva meča zatvorenog tipa, pa će onda da igraju i zvanične mečeve na kojima će pokazati u kakvoj su formi za najveći sportski događaj. O igranju za nacionalni tim, trenutnim igračima, očekivanjima i pritiscima pričao je Željko Rebrača.

Prisetio se kako je to izgledalo kada je on bio u dresu. "Ja sam pristupao reprezentaciji, tako što sam dolazeći na treninge pokušavao da pomeram neke svoje granice i sada sa neke druge pozicije prenosim deci kada dolaze na utakmice i treninge da treba dati svoj maksimum. U zemlji koja ima sedam miliona selektora i trenera, jako je teško igrati za Srbiju", počeo je Rebrača razgovor u emisiji "Kec na jedanaest" na K1 televiziji.

Osvrnuo se potom na kritike koje igrači dobijaju. "Ako si mnogo plaćen u nekom klubu, onda sigurno postoji razlog za to, ali su onda i očekivanja od tebe velika, a samim tim je i kritika velika. Treba da se pripremiš za to."

Veruje u "orlove". "Verovatno ćemo sada da budemo komplentni. U ovom trenutku imamo kompatibilnu ekipu koja može da se suprotstavi svima. Izazovno je što su svi nedavno završili svoje prvenstvo. Tu treba biti oprezan, jer su pripreme kratke, da se neko ne povredi. Suština je u tome kako uigrati te momke, jer dugo nisu igrali zajedno. Ako uđu sa tom energijom i ako oni budu komunicirali jedni s drugima, jer ništa ne znače imena na papiru, to smo videli i mi 2005. godine. Jako je bitno napraviti atmosferu, jer tim je suštinski porodica. Svako treba da zna svoju ulogu, šta da da u tom trenutku. Potreban je lider da to ujedini. Najlakše je podržavati ekipu kada se dobija, ali treba voleti svoj tim i zemlju i onda kada je teško. Ako ja igram loše, treba neko da me podrži."

Jasno je da su najveća očekivanja od Nikole Jokića, trostrukog MVP-ja NBA lige. "Jokić može da da tu sigurnost i da uveže, ali nije sve do njega. Drugačija su malo FIBA-in pravila, a Micić, Bogdanović, energiju koju daje Aleksa. Petrušev koji još treba da se dokaže, imamo ekipu koja može da se popne na postolje. Ali, pored Amerike, Kanade, Francuske, koje su ozbiljne ekipe, treba se izboriti. Sigurno deset ekipa pikira na medalju. Ništa se ne podrazumeva, ne živimo od stare slave. Prošle godine je malo falilo do zlata, ali sada je trenutak da pokažu na terenu da li su šampioni ili ne."

Srbija će u grupi igrati sa Amerikancima, Južnim Sudanom i pobednikom kvalifikacionog turnira u Portoriku. "Amerikance znamo, oni imaju posle onoga iz 1992. jedan od najjačih timova do sada. Videli su da moraju da šalju najbolje. Možda je i dobro što igramo prvu utakmicu sa njima, da vidimo gde smo. Iako na OI zbog principa takmičenja prva utakmica neće presuditi. Smatram da smo od Južnog Sudana dosta kvalitetniji, druga ekipa koja treba da dođe između Litvanije i Italije, videćemo da li Portoriko tu može nešto da uradi, ali isto će biti jaka reprezentacija. Smatram da imamo kvalitet za taj nivo i da možemo da uđemo u završnicu, ali to moramo da pokažemo na terenu", dodao je Rebrača.

Ima samo reči hvale na račun Svetislava Pešića. "Osvojio je Svetsko, sve što je mogao da osvoji. Mislim da on ne treba da bude upitan u tome. Suština je u psihologiji, kako da se ukomponuje da svako radi svoj deo. Niko ne sumnja u njihove kvalitete, ni Pešićevu znanje, iskustvo, jer je on stvarno vrhunski trener, ali zavisi od igrača od svega kako će se ukomponovati. Ima dosta faktora iza, koje običan navijač ne vidi. Dosta smo ostrašćeni i znamo da osuđujemo, a ne znamo kako to izgleda iza. Treba da podržimo sve, jer je košarka Srbiji dala neviđene uspehe. Ona je naš nacionalni sport."

Spomenuo je i od kojih mladih igrača mnogo očekuje u budućnosti. "Naša deca sva žele da igraju u NBA-u, ali kada ih staviš na taj neki put oni se povlače. Moramo da imamo pristup tome, da idemo svaki dan na trening. Jović, Topić, ali uvek neko iskoči sa strane. Nekada neko klikne kasnije. Svi mi rastemo i razvijamo se.

Za kraj je prokomentarisao i Novaka Đokovića koji igra na Vimbldonu posle operacije meniskusa. "Novak je za mene fenomen. Način, pristup, disciplina i posvećenost koje on ima su nešto što većina vrhunskih sportista nema na tom nivou. Fascinantan mi je njegov povratak posle operacije meniskusa. Pronalaženje motivacije u njegovim godinama je meni izuzetno teško, ali to pokazuje njegovu snagu, veličinu i moć uma koji poseduje. Tvrdim da 99 odsto vrhunskih sportista to nema. Zbog toga ga smatram neuporedivim, zaključio je Rebrača.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Vasilije Micić  MONDO/Nemanja Stanojčić