NAMUČILI SAD, A PRED SRBIJU STIŽE POJAČANJE?! Bivši NBA igrač menja reprezentaciju pred Olimpijske igre!

Doneo bi dodatni kvalitet reprezentaciji Južnog Sudana, ukoliko mu FIBA to dozvoli.

Sarah Stier / Getty images / Profimedia

Košarkaška reprezentacija Južnog Sudana predstavila se širokoj javnost na Mundobasketu u jesen 2023. godine, a ovog leta će igrati i na Olimpijskim igrama u Parizu. Pred turnir u glavnom gradu Francuske impresionirali su utakmicom protiv SAD, kada su ih sekunde delile od pobede protiv prvog favorita, a moguće je da će u narednom periodu biti još jači!

Nekadašnji NBA košarkaš Ton Mejker čeka dozvoli FIBA o promeni nacionalnog tima i nada se da bi u ponedeljak mogao da čuje najlepše moguće vesti. Ukoliko mu svetska košarkaška federacija omogući, Mejker će postati reprezentativac Južnog sudana nakon što je pre nekoliko godina debitovao za Australiju u kojoj je prvoeo izbegličke dane zbog građanskog rata!

"U iščekivanju konačne odluke FIBA u ponedeljak prekrštenih prstiju apleujem da dobijem dozvolu da igram za Južni Sudan. To bi bilo ostvarenje sna", napisao je Ton na svom profilu na društvenoj mreži "X". Pogledajte njegovu objavu:

Ton Mejker je rođen na teritoriji današnjeg Južnog Sudana gde mu roditelji i dalje žive, a kada je imao pet godina sa članovima familije preselio se u Ugandu zbog građanskog rata koji je trajao. Australija ih je prihvatila kao izbeglice, pa je Mejker detinjstvo proveo na drugom kraju sveta, sve dok se nije preselio u SAD, a kasnije i u Kanadu.

Iako je u detinjstvu igrao fudbal zbog visine je vrlo brzo postalo jasno da će košarka biti pravi izbor za njega, pa je naprafvio zaokret u karijeri. Impresivne fizičke predispozicije i talenat koji je pokazivao na koledžu ubedili su Milvoki Bakse da ga na draftu 2016. godine izaberu kao 10. pika.

Pored tima iz Viskonsina u najjačoj ligi na svetu nastupao je još i za Detroit i Klivlend, a ukupno je odigrao čak 263 meča u ligaškom i 16 u plej-of delu sezone, u rasponu od pet godina. Usledili su Hapoel iz Jerusalima, pa Long ajlend Netsi u Razvojonoj ligi, kineski Fudžijan i na kraju Al Rijad iz Bejruta.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Nikola Jokić reakcija na meču sa Amerikancima  RTS1