Verujte mi, ja sam Srpkinja! Amerikanka nosi dres naše reprezentacije i otpeva svaku reč himne "Bože pravde"

Ko je košarkašica koja predvodi nacionalni tim Srbije na Olimpijskim igrama.

MN Press

Američka košarkašica Ivon Anderson predvodi Srbiju na Olimpijskim igrama, kao što je bila junakinja plasmana nacionalnog tima u Pariz. Ona nastupa pod trobojkom od novembra 2020, kada je prihvatila poziv Marine Maljković da zaigra u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. Na tom turniru bila je jedna od najvažnijih igračica Srbije na putu ka evropskom zlatu.

Posvećena i borbena plejmejkerka u međuvremenu je stvorila duboku vezu sa Srbijom i svi već dobro znaju da će od početka do kraja otpevati himnu "Bože pravde" svaki put kada nastupa. Ćerka je trenera Arkanzasa Majka Andersona i igrala je na koledžu Teksas od 2008. do 2012. godine, a u Evropi je napravila veliku karijeru.

Ivon Anderson od 2023. godine igra za Fenerbahče, prethodno je igrala i za Tango iz Burža, Veneciju, Bešiktaš, Mersin, Kajzeri, Olimpijakos, Galatasaraj... U intervjuu za MONDO je priznala da nije dugo razmišljala kada je stigao poziv da nastupa za Srbiju. Naše košarkašice je odlično upoznala nastupajući sa njima u više različitih timova u klupskoj konkurenciji i sa zadovoljstvom im se pridružila u reprezentaciji, noseći jednom prilikom duks sa natpisom "Verujte mi, ja sam Srpkinja"

 "Tokom karijere imala sam priliku da igram sa nekoliko srpskih reprezentativki i uvek se znalo da su to igračice koje igraju izuzetno čvrsto. Sve su bile čvrste, tako da sam bila svesna da moram da dostignem taj nivo. Košarkaš koga sam primetila od kada se pojavio je Bogdan Bogdanović. Način na koji igra momentalno je od mene napravio njegovog navijača i bila sam srećna kada je stigao u NBA, da dobije priliku da pokaže šta može da uradi na tom nivou", rekla je Ivon Anderson.

Prvi put je došla u Srbiju tokom sezone 2016/17, kada je sarađivala sa Marinom Maljković i u Galatasaraju. "Bili smo na pripremama, nismo imali mnogo vremena da istražujemo, ali mi se svidelo i želela sam da dobijem priliku da provedem više vremena u Srbiji", rekla je Anderson, koja je u prethodne četiri godine ostavila jako dubok trag u dresu Srbije.

Otkrila nam je i kako je pristala da nastupa za našu reprezentaciju. "Rekla sam 'da' Marini kada me je pozvala da se priključim reprezentaciji Srbije, jer sam već imala priliku da igram za nju i znala sam da ću bez razmišljanja prihvatiti šansu da opet igram za nju, ako se ukaže. Prilika da igram za nacionalni tim je mnogo više nego što sam očekivala, a prilika da predstavljam toliko jaku, ponosnu zemlju i da igram igru koju volim dok predstavljam narod te zemlje je ostvarenje sna. Takođe, prilika da se nađem na Olimpijskim igrama je nešto o čemu nisam ni sanjala da može da se dogodi. Zaista izuzetno cenim priliku i želim što bolje da je iskoristim", kazala je organizatorka igre Srbije.