Zaboravite trojke, uveden šut za četiri poena: Spremna revolucija, mnogi iznenađeni gde je linija

Pogledajte kako izgleda šut za "četvorku" koji je uveden na Filipinima.

Twitter/@Eurohoopsnet/Printscreen

Pre dvadeset godina u NBA ligi klubovi su u proseku "ispaljivali" 15,8 trojki po meču, dok nas danas ne čudi kada ih toliko vidimo samo u jednoj četvrtini. Tako je sa Stefom Karijem i "revolucijom" koju su sproveli Voriorsi i Rokitsi prosek šutnutih trojki skakao iz sezone u sezonu, pa je tako prošle godine svaki NBA klub u proseku šutirao 35,1!

Zbog novih tendencija u košarci - i navici da i centri moraju da znaju da pogode trojku - najverovatnije se nećemo zaustaviti na aktuelnim brojkama. Kako se sve ne bi obesmislilo, mnogi su u potrazi za novim idejama koje će dozvoliti košarci da napreduje, pa su tako na Filipinima smislili način kako da nagrade one koji su najbolji šuteri. Ideja je da se doda još jedna linija, ona za četiri poena...

Pogledajte kako je to izgledalo na meču PBA Guverner kupa između Meralka i Magnolije, kada je igrač domaćih Kris Bankero postigao prvu "četvorku":


Ono što je mnoge iznenadilo je da udaljenost za "četvorku" nije mnogo veća od one za tri poena u NBA. Trojka sa "kapice" u NBA je na 7,3 metara, dok je linija za četiri poena postavljena na 8,2 metara. Deluje da bi to bila poslastica recimo za Stefa Karija koji bi samo to šutirao kada bi pravilo došlo u NBA, pošto se ne plaši da "opali" ni sa deset metara.

Šta vi mislite, da li bi pravilo sa Filipina trebalo uvesti svuda?

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Košarkaši pevaju Kari's on fire  RTS