Šok poraz Zvezde od Dubaija: Veliko iznenađenje na startu ABA lige

Aktuelni šampion ABA lige Crvena zvezda sezonu u regionalnom takmičenju počinje porazom od novajlije, tek oformljenog Dubaija.

MN Press

Crvena zvezda je novu sezonu ABA lige počela porazom od Dubaija! Aktuelni šampion regiona poražen je na gostovanju novoformiranom Dubaiju, timu koji debituje u zvaničnim takmičenjima ove sezone. Dubai je na svom parketu, pred oko 17.000 navijača među kojima su bili i brojni navijači gostiju, savladao Zvezdu 86:84!

U impresivnoj atmosferi dva tima su prikazala veliku borbu obeleženu ličnim greškama, ali i fantastičnim pogocima za tri poena. Domaći tim je u šutu sa distance predvodio Klemen Prepelič, dok su raspoloženi bili i Avudu Abas i Nemanja Dangubić. Kod gostiju su sa distance bili precizni Nikola Kalinić (4/7) i Nemanja Nedović (2/3), koji su uspevali da vrate ekipu u meč nakon isključenja Miloša Teodosića koji je impresivnu partiju završio napravljenom tehničkom, pa nesportskom greškom.

Pre toga je Teodosić bio jedan od najboljih pojedinaca na parketu. Njegovo pojavljivanje na terenu istopilo je 17 poena prednosti Dubaija u drugoj četvrtini, a razigrao je ceo tim prepoznatljivim asistencijama. Ipak, Dubai je u i trećoj deonici uspevao da stigne do dvocifrene prednosti, pa je Zvezda nekoliko puta morala da se vraća u ovu utakmicu.

Na kraju nije uspela da napravi i poslednji korak. Nakon što se odbranila od Nejta Mejsona na nekoliko sekundi do kraja, Zvezda je imala napad za pobedu. Kodi Miler-Mekintajer krenuo je u napad, preneo loptu i namestio se za šut - nije bio ni blizu. Promašio je sve kada je šutirao za pobedu, a na semaforu je ostalo nešto više od sekunde i po. To nije bilo dovoljno da Zvezda još jednom stigne do pobede.

Dubai: Ravena, Mejson 18, Dangubić 8, Uskoković 3, Abas17, Prepelič 16, Bertans 6, Tejlor, Vilijams 9, Anđušić 4, Radošević 2, Duverioglu 3.

Crvena zvezda: Miler-Mekintajer 10, Kenan 13, Teodosić 3, Davidovac 5, Mitrović 12, Kalinić 16, Dobrić, Bolomboj 2, Gedraitis 9, Plavšić 1, Nedović 11, Jago 2.

Uživo
18:56

KRAJ MEČA - 86:84!

Zvezda je odbranila poslednji napad na meču, Kodi Miler-Mekintajer je krenuo u poslednji napad... I promašio je sve, bacio je loptu koja nije pogodila čak ni obruč, pa je Zvezda izgubila prvi meč nove sezone! Katastrofalno je odigran poslednji napad u kojem je praktično samo bivši košarkaš Partizana i Baskonije imao loptu u rukama.

Do kraja meča je samo Dubai imao napade, a Zvezda pokušavala faulovima da zautavi igru i dobije novu šansu. Nije uspela.

18:55

40. minut - Mejson, pa Nedović... 86:84!

Nejt Mejson je pogodio strašnu trojku, Nemanja Nedović mu vratio, Zvezd aje opet na minus dva!

18:54

39. minut - Kodi, 83:81!

Kodi Miler-Mekintajer je vratio Zvezdu na samo jedan poen zaostatka, nakon sjajnog pogotka u kontri. Pre toga je istu šansu imao Ajzea Kenan, ali je on uzeo potpuno nerezonski šut i nije bio blizu!

18:50

38. minut - Dangubić stavlja tačku? 83:74!

Ima da se igra još više od dva minuta, ali... Crvena zvezda je u debelom minusu, a Nemanja Dangubić je pogodio i drugu trojku na meču. Njegova dva pogotka sa distance mogli bi da budu prelomni u poslednjoj deonici ovog meča.

18:44

36. minut - Drama, 80:71!

Još jednu trojku ubacio je Avudu Abas, pa Zvezda ima ogromnih devet poena zaostatka. grčki trener Janis Sferopulos prinuđen je da traži i poslednji tajm-aut na meču, kako bi svoje igrače smirio pred završnicu meča. Ostalo je da se igra još četiri minuta - baš toliko vremena šampion ABA lige ima da izbegne poraz u prvom meču nove sezone.

MN Press 

18:37

32. minut - Prepelič... 70:63!

Rešeta Klemen Prepelič, Slovenac je postigao 16 poena protiv regionalnog šampiona i ubacio je tri trojke iz sedam pokušaja na današnjoj utakmici. Poslednje dve trojke koje je pogodio zaslužne su za prednost koju trenutno ima Dubai!

18:34

Isključen Teodosić!

Miloš Teodosić je napravio jak faul, dosuđena je nesportska greška i pošto je već imao tehničku grešku isključen je na samom početku poslednje deonice.

STR/© MN press, all rights reserved 

18:29

Kraj treće četvrtine - 66:63!

Preuzeo je Nikola Kalinić glavnu ulogu u timu Zvezde, a samo je trojka Klemena Prepeliča u poslednjem napadu Dubaija sačuvala prednost domaćeg tima. Čeka nas mnogo drame u poslednjih 10 minuta.

18:25

28. minut - Tehnička Teodosića, 63:56!

Najiskusniji košarkaš Crvene zvezde dobio je tehničku zbog prigovora nakon što je tražio igranje nogom pod košem rivala. Dubai je pogodio slobodno bacanje nakon toga, pa ima sedam poena prednosti na oko dva minuta do kraja treće deonice.

18:13

23. minut - Ajzea Kenan, 54:48!

Dve trojke u nizu najboljeg šuteva Crvene zvezde, od kojih je druga stigla u tranziciji, zaustavile su novi rast prednosti u korist domaćeg tima. Pretio je Dubai da se ponovo odlepi i stigne do maksimalnih 17 poena razlike, koliko su imali u drugoj četvrtini.

18:09

21. minut - Nastavljamo, 52:41!

Odmah u prvim sekundama treće četvrtine do poena dolazi Duverioglu, koji je brzo ušao sa problemima u prvoj četvrtini. On sa dva poena donosi novu dvocifrenu prednost Dubaiju.

17:53

Poluvreme - 50:41!

Iako nije tako izgledalo, veliku prednost na veliki odmor nosi Dubai! Zvezda se vratila sa minuta od 17 poena, stigla čak i do prednosti u drugoj deonici, ali je Nejt Mejson trojkom u poslednjoj sekundi uvećao prednost u korist novoformiranog tima.

17:43

17. minut - Prednost domaćih, 40:36!

Oporavio se Dubai od naleta Crvene zvezde, Nejt Mejson je uhvatio ritam, a Jurica Golemac tražio čelendž nakon faula Nemanja Nedovića. Sudije su gledale snimak i odlučile da bude običan faul, a Abas je pogodio oba slobodna bacanja.

17:38

15. minut - Zvezda vodi, 33:34!

Jurica Golemac traži tajm-aut, drugi na meču, pošto je Zvezda postigla 18 poena u nizu. Serija u Dubaiju napravljena je na liderstvu Miloša Teodosića, koji je potpuno stabilizovao tim, pogodio trojku i podelio čak pet asistencija.

MN Press 

17:33

14. minut - Vraća se Zvezda, 33:30

Sve se promenilo za samo dva minuta. Crvena zvezda je ubrzala i pronašla rešenja u napadu, pa se serijom 14:0 tim Janisa Sferopulosa potpuno vratio u meč.

17:29

Tajm-aut Golemca!

Vezana je Crvena zvezda dva napada u kojima je postigla poene, pa slovenački stručnjak želi da preseče mini-seriju gostiju iz Beograda. Pri rezultatu 33:21 odlučio je da iskoristi svoj prvi tajm-aut u zvaničnim mečevima novoformiranog kluba.

MN Press 

17:28

12. minut - Zvezda na konopcima, 33:16!

Iako je i dalje početak meča, ovo liči na ubedljiv poraz Crvene zvezde na otvaranju novog šampionata. Dubai ima ogromnu, dvocifrenu prednost i za sada je mnogo bolji tim od aktuelnog šampiona ABA lige.

17:23

Kraj prve četvrtine - 28:16!

Auuuuu... Pogodio je sa tri četvrtine terena Avudu Abas, za maksimalnih 12 poena prednosti Dubaija protiv Crvene zvezde, nakon prvih deset minuta košarke. Impresivan kraj četvrtine najavljuje nam da će regionalni šampion morati mnogo bolje u nastavku.

17:15

8. minut - Ubrzanje, 21:14!

Promenio je Jurica Golemac gotovo čitavu petorku, a novi tim na parketu doneo je ozbiljno ubrzanje. Nekoliko brzih napada, šutevi i pogoci sa svih strana i Dubai sada ima čak sedam poena prednosti u odnosu na Crvenu zvezdu koja još traži svoj ritam na početku sezone. Pored Klemena Prepeliča koji ima sedam poena razigrali su se Vilijams, Abas i Mejson.

17:10

4. minut - Nije tečna igra Zvezde, 8:5!

Već šest ličnih grešaka napravili su igrači Dubaija, a samo Duverioglu je tri puta faulirao protivničke košarkaše. Takav stil "isekao" je igru Zvezde, koja ne uspeva da pronađe ritam pa je ušla u tuču sa domaćinom.

17:04

2. minut meča - Vodi Zvezda!

Dejan Davidovac je postigao prve poene na meču, a zatim je srpski košarkaš postigao prvi poen na zvaničnoj utakmici u istoriji košarkaškog kluba Dubai. On je pogodio jedno od dva slobodna bacanja, pre nego što je Ajzea Kenan uvećao Zvezdinu prednost.

17:00

Startne petorke!

Počinjemo, a ovo su sastavi:

Za Dubai će igrati Uskoković, Abas, Prepelič, Radošević i Duverioglu

Za Crvenu zvezdu će igrati Miler-mekintajer, Kenan, Davidovac, Kalinić i Plavšić.

16:55

Sastavi!

Dubai: Ravena, Mejson, Dangubić, Uskoković, Abas, Prepelič, Bertans, Tejlor, Vilijams, Anđušić, Radošević, Duverioglu

Crvena zvezda: Miler-Mekintajer, Kenan, Teodosić, Davidovac, Mitrović, Kalinić, Dobrić, Bolomboj, Gedraitis, Plavšić, Nedović, Jago

16:45

Novi tim Zvezde!

Grčki trener Janis Sferopulos ostao je na klupi Crvene zvezde i za sezonu pred nama, a zadržan je i veći deo igračkog kadra koji je završio takmičenje prethodne sezone. Ipak, Zvezda je bila aktivna na tržištu i dovela je nekoliko zvučnih imena evropske košarke u svoje ime.

U Beograd su stigli internacionalci Kodi Miler-Mekintajer, Ajzea Kenan i Majk Daum, pojačanje iz Mege je srpsi reprezentativac Uroš Plavšić koji je učestvovao i na Olimpijskim igrama, dok su povratnici u klub Nikola Kalinić i Ognjen Dobrić.

16:35

Dom Dubaija!

Hala u kojoj će košarkaške mečeve igrati Dubai ima kapacitet od oko 17.000 mesta, a otvorena je 2019. godine. U njoj je održan "Next Gen" turnir Evrolige koji je osvojio Ulm, ali inače nije najpoznatija po sportskim događajima. Košarkaški klub bi to trebalo da promeni u narednim godinama jer je do sada ova arena najčešće korišćena za koncerte - nastupali su Džastin Biber, 50 Cent, Demi Lovato, Maroon 5, Džejson Derulo...

16:20

Košarkaški klub Dubai!

Novi učesnik ABA lige osnovan je u prethodnih nekoliko meseci, nakon što je krajem prethodne sezone objavljeno da će se priključiti takmičenju. Na početku je ideja bila da Dubai igra u Evroligu, na kraju neće igrati ni Evrokup - ali će pokušati da stigne do titule u ABA ligi.

Očekuje se da svoje mečeve igraju pred punim tribinama "Koka Kola Arene" u samom centru grada, a oformili su i veoma respektabilan tim u kojem su i trojica srpskih košarkaša. Pored Alekse Uskokovića, Nemanje Dangubića i Danila Anđušića tu su i osvajač Evrolige Ahmet Duvarioglu, šampion Evrope sa Slovenijom Klemen Prepelič, bivpi igrač Partizana Davis Bertans, nekadašnji hrvatski reprezentativac Leon Radošević, pa Avudu Avas, Ajzea Tejlor...

16:10

Dobar dan!

Nova sezona ABA lige počela je u petak u uveče, ali na prvi veliki derbi regionalnog takmičenja sačekali smo do nedelje - aktuelni šampion Crvena zvezda gostuje Dubaiju, novajliji u takmičenju i jednom od retkih timova koji su se nadmetali iako ne pripadaju regionu.