Jede se sve što leti, a nije avion, što pliva, a nije podmornica, i ima noge, a nije sto, kažu Kinezi. I tu krilaticu doslovno primenjuju.
Jede se sve što leti, a nije avion, što pliva, a nije podmornica, i ima noge, a nije sto, kažu Kinezi. I tu krilaticu doslovno primenjuju.
Za njih jesti, objasniće vam ako se sporazumete, ne znači samo preživeti, već uživati u životu, najkonstatnije, najpouzdanije i najlakše.
A kako ih ima milijardu i 300 miliona, što čini petinu svetske populacije, i raspolažu sa svega sedam odsto obradivih površina na planeti, da bi uživali naučili su da tamane skoro sve što mrda.
I u jednom segmentu njihove kuhinje, onom konvencionalnom, "pronaći" će se skoro svi, a u ovom drugom, u kojem se ništa ne baca i od kojeg zapadnjacima zastaje knedla u grlu i pripada muka, uživaju samo Kinezi.
U tom delu jelovnika su i pseće šnicle ili ćufte od mačijeg mesa, koje se nude i sada tokom trajanja Olimpijskih igara, doduše onako u pola glasa, samo probranoj klijenteli, ali i krilca vrabaca, škorpioni, zmije, morske zvezde i konjići, skakavci, svilene bube…
Sve to može da se proba i u kineskoj izvedbi brze hrane. Prvo skretanje levo od ulaska u Vangfungđing ulicu, pekinšku Knez Mihajlovu, ušuškala se mala pijaca na kojoj su jedan drugog nanizani fast-food lokali.
Na meniju uglavnom ono što za šta sam mislio da se ne jede, pobodeno na ražnjiće.
I stigao sam sa željom da probam sve to, kako bih mogao da sudim, ali je onda svilena buba na jednom štapiću zaigrala trbušni ples, a škorpija na drugom počela da se mrda i ubila mi svaku želju za daljim saznanjem …
Izveštač MONDA iz Pekinga
Jovan Milošević
Za njih jesti, objasniće vam ako se sporazumete, ne znači samo preživeti, već uživati u životu, najkonstatnije, najpouzdanije i najlakše.
A kako ih ima milijardu i 300 miliona, što čini petinu svetske populacije, i raspolažu sa svega sedam odsto obradivih površina na planeti, da bi uživali naučili su da tamane skoro sve što mrda.
I u jednom segmentu njihove kuhinje, onom konvencionalnom, "pronaći" će se skoro svi, a u ovom drugom, u kojem se ništa ne baca i od kojeg zapadnjacima zastaje knedla u grlu i pripada muka, uživaju samo Kinezi.
U tom delu jelovnika su i pseće šnicle ili ćufte od mačijeg mesa, koje se nude i sada tokom trajanja Olimpijskih igara, doduše onako u pola glasa, samo probranoj klijenteli, ali i krilca vrabaca, škorpioni, zmije, morske zvezde i konjići, skakavci, svilene bube…
Sve to može da se proba i u kineskoj izvedbi brze hrane. Prvo skretanje levo od ulaska u Vangfungđing ulicu, pekinšku Knez Mihajlovu, ušuškala se mala pijaca na kojoj su jedan drugog nanizani fast-food lokali.
Na meniju uglavnom ono što za šta sam mislio da se ne jede, pobodeno na ražnjiće.
I stigao sam sa željom da probam sve to, kako bih mogao da sudim, ali je onda svilena buba na jednom štapiću zaigrala trbušni ples, a škorpija na drugom počela da se mrda i ubila mi svaku želju za daljim saznanjem …
Izveštač MONDA iz Pekinga
Jovan Milošević