Dušan Borković pobedio na Hungaroringu
MONDO/Predrag Vujić 

Dušan Borković je došao na samo bod od povratha u vrh u generalnom plasmanu TCR Evropa šampionata.

Najbolji srpski automobilista ostvario je u subotu treću pobedu ove sezone!

Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target Competition timom u svom automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62, na stazi Hungaroring u Mađarskoj trijumfovao je na sedmoj ovosezonskoj trci i sada je na samo jedan poen od povratka na prvo mesto u generalnom plasmanu.

Posle impresivnog nastupa na treninzima, Borković je u kišnim i haotičnim kvalifikacijama zauzeo četvrto mesto i tako na svoj saldo dodao još dva boda. Ipak, smanjena snaga motora na 97,5 odsto i viši auto ostavili su traga, pa je vodeći u generalnom plasmanu, Španac Mikel Askona zauzeo prvo mesto i osvojio još pet bodova.

Posle kiše na kvalifikacijama, bilo je jasno da će Borković samo strpljivom vožnjom moći da računa na visok plasman. I zaista, pančevački as je iskoristio bogato iskustvo i mirno držao svoje četvrto mesto. Nije srljao da se uključi u borbu za prvo mesto, koju su vodili Fajls, Askona i Taši, već je izbio na čelo posle nekoliko spektakularnih manevara izvedenih u samo dve krivine.

Posle safety car-a koji je izašao na stazu zbog duela Brišea i Tašija, Borkoviću je ostalo da se izbori s konkurentima i zadrži prvu poziciju u preostala dva kruga. Srpski vozač je od tada u retrovizoru video sve manji obris prvog sledećeg automobila, a posle još nekoliko incidenata, Askona je uspeo da se probije na četvrto mesto, koje ga je, makar do sutra, sačuvalo na vrhu generalnog plasmana.

Izlazak sigurnosnog vozila na stazu smanjilo je Borkovićevo vođstvo, međutim, Pančevac nije dozvolio da ga bilo šta spreči na putu ka trećoj pobedi, zahvaljujući kojoj se i u Budimpešti orila himna "Bože pravde".

"Bilo je teško voziti po ovakvom promenljivon vremenu u Mađarskoj. Imali smo poprilično loše kvalifikacije, ali sam uspeo da izvučem dobru četvrtu poziciju. Kada sam video da se za trku staza suši bio sam uveren da mogu da se probijam polako. Presrećan sam, automobil je bio savršen i hvala mom timu na tome. Očekivanja za drugu trku su velika, tim pre što startujem ispred Askone. Presrećan sam što sam Srbiji doneo treći trijumf ove sezone, i što se orilo Bože pravde i ovde u Mađarskoj gde sam imao mnogo srpskih navijača. Hvala timu, sponzorima, navijačima i posebno hvala mom Pančevu", izjavio je Borković posle pobede na subotnjoj trci.

Borković je sa 111 bodova drugi u šampionatu, s bodom manje od Askone. Sledeća, osma trka šampionata TCR Evropa biće vožena u nedelju od 11.50 uz direktan prenos na Javnom servisu.

Pančevac će zbog inverzivnog starta prve desetorice startovati sa sedme pozicije, a njegov glavni konkurent sa desete.