Pobeda, pa sudar Borkovića
MONDO/Predrag Vujić 

Najbolji srpski automobilista sačuvao drugu poziciju sa bodom zaostatka u generalnom plasmanu TCR Evropa šampionata.

Vozač NIS Petrol tima u saradnji sa Target Competition timom u svom automobilu Hyundai i30 N sa brojem 62, na stazi Hungaroring u Mađarskoj, uprkos svemu, može da bude zadovoljan jer je drastično smanjio zaostatak za vodećim Askonom.

Posle odličnog nastupa i pobede u prvoj trci u konkurenciji 24 vozača, Borković je zbog inverzivnog poretka prve desetorice iz kvalifikacija, u nedelju startovao sa sedme pozicije. Na samom startu ostvario je napredak za jedno mesto, ali ga je već u uvodnim krivinama sa staze izgurao Džoš Fajls.

Borković je  ipak ostao na stazi i započeo pritisak na petoplasiranog Britanca. Fajls je odbijao napade pančevačkog asa, ali je bilo pitanje trenutka kada će ga prestići. Međutim, britanski vozač je na zaprepašćenje Borkovića neočekivano prerano zakočio prilikom ulaska u krivinu, nateravši srpskog vozača da naleti otpozadi.

Posledica kolizije bila je smrskani prednji deo Borkovićevog automobila, zbog čega nije mogao da upravlja vozilom i ubrzo nakon toga bio prinuđen da ode u boks. Svi napori članova njegovog tima da ga osposobe za nastavak trke bili su bezuspešni, s obzirom na stepen štete na automobilu.

Dobra vest za Borkovića je ta što vodeći u generalnom plasmanu Mikel Askona nije uvećao bodovni saldo, pa je nakon četiri vikenda Borković sa 111 bodova drugi u šampionatu u konkurenciji 24 vozača, s bodom manje od Askone.

"Nažalost, utisci nisu tako dobri kao posle prve trke. Imao sam taj incident, za koji sam i ja kriv.  Sreća u nesreći je što ni Askona nije osvojio bodove, ali se Nađ približio, pa ću do kraja sezone morati da vozim vrlo takticno. Plan mi je bio da završim trku, ali ovo je automobilizam i ovakve stvari se dešavaju. To su trke, bio sam brži, Fajls mi je smetao, osetio sam da mogu da ga prestignem, ali je on bio izuzetno defanzivan. Sad se spremamo za Asen na kome će Hjundaji opet dobiti višekilograma i neće nam biti nimalo lako", rekao Borković.

Naredni, peti vikend šampionata TCR Evropa biće vožen u holandskom Asenu 18. i 19. avgusta, nakon čega Borkovića očekuju trkački vikend u Monci i finiš sezone u Barseloni.