Na slici koju vidite je golman srpske reprezentacije Branislav Mitrović. U sportu nije uobičajeno da golmani "pokupe svetla reflektora", ali je fenomenalni Bane sa 11. odbrana zaista isfrustrirao mađarski tim u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Barseloni i ulio je samopouzdanje svim saigračima.

Srbija će igrati u polufinalu Evropskog prvenstva u Barseloni (sa pobednikom duela Hrvatska - Crna Gora, u četvrtak od 20.30 časova) nakon što je savladala Mađarsku 8:5 u meču u kojem je pobednik bio poznat već posle druge četvrtine.

Srbija - Mađarska 8:5 (4:0, 1:1, 2:2, 1:2).

"Ako mi budemo nametnuli svoj ritam igre, ako odbrana bude funkcionisala - mirni smo", govorili su pred veliki duel sa Mađarima srpski reprezentativci. Bili su mudro oprezni, nisu hteli da olako preuzimaju ulogu favorita, pomalo su i strahovali jer su imali tri dana "praznog hoda", ali su isto tako bili svesni da je kvalitet na strani Srbije.

Apsolutno su bili u pravu. I što je najvažnije, odbrana je funkcionisala kao sat.

Pazite sad - Mađari su prvi gol Srbiji dali u poslednjem minutu druge četvrtine(!), pri rezultatu 5:0 za srpski tim. To im se, verovatno, odavno nije dogodilo.

U sudaru dve vaterpolo filozofije - jedne u kojoj odbrana vodi ka trijumfu i druge u kojoj je napad taj koji diktira sve - bolje se snašla, uslovno rečeno, ona defanzivna.

Istina da Mađari tokom celog turnira u Barseloni nisu delovali moćno kako umeju, štaviše bili u pojedinim mečevima i u podređenoj ulozi, ali treba reći i da su oni bitno podmladili tim. Ipak, protiv ovakve Srbije nisu imali šta da traže.

Srpski tim je, pogotovo u prve dve četvrtine, delovao moćno i nepobedivo.

Izvanredno je delovao srpski tim u svim fazama igre - odbrana besprekorna, a u napadu je "sevalo" sa svih strana. Treba istaći zaista sjajnu partiju Nikole Jakšića (tri gola, veliki posao u odbrani), sjajnog Andriju Prlainovića (vrhunski proigravao saigrače u svojoj 300. utakmici za Srbiju), centra Duška Pijetlovića (borio se kao lav, iznuđivao faulove za igrača više), dvostrukog strelca Filipa Filipovića. I, naravno, sjajnog, briljantnog Branislava Mitrovića.

Da li su "delfini" stali na 5:0? Neka bude enigma

Mađarska jeste najveći rival Srbije u vaterpolu, ali kada pogledate statistiku, Srbija je od 2006. godine, pobedila u 14 mečeva, imala je samo dva poraza, a samo je meč na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine završen bez pobednika.

-------------------

Bazen Pikornel. Gledalaca: 1.000.Sudije: Poleti (Italija), Naumov (Rusija).

Igrač više: Srbija 15 (7), Mađarska 9 (2). 

SRBIJA: Gojko Pijetlović, Mandić, V.Rašović 1, Ranđelović, Ćuk, D.Pijetlović, Vico 1, Aleksić, Jakšić 3, Filipović 2, Prlainović 1, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović. 

MAĐARSKA: Nađi, Anjal, Manherc 1, Zalanki 1 , Vamoš, Mezei, Janšik, Kovač, Erdelji, Batori 1, Bedo 2, Pol, Vogel.

- PRVA ČETVRTINA -

Loše organizovan prvi napad Mađarske..

- Srbija ima igrača više (prekršaj nad Duškom Pijetlovićem), asistencija Filipovića za Andriju Prlainović 1:0

- Mađari su potom imali igrača više, ai se Srbija odbranila! Odličan Filipović u odbrani. Srbija u narednom napadu gubi loptu. Ali, na drugoj strani, bedem ispred gola Branislava Mitrovića, sjajna odbrana delfina.

- Goool! 2:0, Filip Filipović! Golčina a la Fića!

- Još jednom odlična odbrana Srbije, Mađari nemaju odgovor. Na drugoj strani probao je Viktor Rašović, ali udarac nije bio dovoljno jak, pa Viktor Nađi nije imao većih problema da zaustavi šut srpskog vaterpoliste.

- Prlainović je potom probao sa krila, ali Nađi se nije dao prevariti.

- Malo sreće i za Srbiju, lopta je udarila u prečku posle "žabice". Na drugoj strani, novi igrač više za Srbijue (faul nad Nemanjom Vicom). Ali, nema gola, Nađi se isprečio ispred Vica.

- Fenomenalna odbrana Branislava Mitrovića!

- Novi igrač više za Srbiju (ponovo je Pijetlović izborio). Sjajna kombinacija, lopta je kružila oko gola Mađara, da bi Nikola Jakšić smestio u mrežu - 3:0! Predivna akcija!

- Posle tajm-auta Mađara, opet sjajna odbrana Srbije. Potom novi igrač više za Srbiju (ponovo Pijetlović). I Još jedna savršena akcija, asistencija Rašovića do Nikole Jakšića, koji je "lažnjakom" prevario golmana Mađarske - 4:0!

- Igrač više za Mađarsku, ali se Srbija sjajno brani! Nema gola, ostaje 4:0 u prvoj četvrtini!

- DRUGA ČETVRTINA -

- Mađari su imali prvi napad u drugoj deonici, ali odbrana Srbije zaista deluje fenomenalno.

- Novi igrač više za Srbiju. Kakav gol! Prlainović do Vica, koji je bio "centarfor" i zakucao je loptu pod prečku - 5:0!

- Nova odbrana Baneta Mitrovića - njegova peta u dosadašnjem toku meča. Ali, u nastavku akcije novi napad Mađara sa igračem više. Međutim, "pročitana" je namera Martona Vamoša, lopta je u rukama srpskih igrača.

- Strpljiv napad Srbije, čekali su da Pijetloviću pošalju loptu i izboren je igrač više. Međutim, Sava Ranđelović nije bio precizan.

- Marton Vamoš je probao iz daljine, ali je Prlainović ponovo prozreo nameru mađarskog igrača, i blokirao je udarac. Na drugoj strani kontrafaul, lopta za Mađare ponovo.

- "Delfini" su ukrali loptu Mađarima, Pijerlović je bio u kontri, ali je u odsudnom trenutku izblokiran. Na drugoj strani, fenomenalni golman Branislav Mitrović još jednom. U napadu Srbije, lobom je probao Sava Ranđelović, ali je Nađi "pročitao" šta je hteo.

- Mitrović je spustio rampu! Mađari su sada već pomalo isfrustrirani...

- Mađari će imati novu priliku sa igračem više. I ponovo nema gola!!! Spoljna linija Mađara je vrlo loša. Na drugoj strani probao je Filipović "žabicom", ali je lopta pogodila stativu.

- Još jedan igrač više za Mađarsku. I prvi gol, prvi put su pronašli pukotinu u odbrani Srbije - 1:5 (strelac Kristijan Bedo). Mađari su nam dali gol tek posle 16 minuta igre!

- U poslednjim sekundama druge četvrtine, Srbija nije iskoristila igrača više. Probao je Mandić, posle odbitka i Filipović, ali su se Mađari odbranili.

- TREĆA ČETVRTINA -

- Opet Mađari imaju prvi napad. Ali, ishod je isti kao u prvoj i drugoj četvrtini. Odličan posao Nikole Jakšića u odbrani.

- Ali, nema rezultatza ni u napadu Srbije.

- Najlepši trenutak meča - mađarski centar Kristijan Bedo se oslobodio Jakšića i šraubom je savladao Mitrovića - 2:5! Mora se priznati - majstorski.

- Novi igrač više za Srbiju (pogađate - Pijetlović ga je izborio). Fenomenalna akcija - Prlainović do Jakšića i treći njegov gol za 6:2!

- Nekoliko napada na obe strane bez akcija i pogodaka. Grešilo se obostrano.

- Mađari "troše" napade na udarce iz daljine, ali spoljna linija mađarskog tima nije raspoložena.

- Tajm-aut Savića: "Umorili smo se pa pravimo sr***... Idemo na šuteve, je**š dva metra. Dule (Pijetloviću), izvini". Igrači su se nasmejali. A i mi :)

- Srbija je imala igrača više, probao je Miloš Ćuk, ali je pogodio stativu.

- Na drugoj strani Mađari su imali igrača više, ali je udarac Erdeljija zaustavio Mitrović. Fenomenalni!

- Kontra Srbije, Pijetlović je pobegao Mađarima, probao je da lobuje Nađija, ali je golman Mađarske pročitao nameru srpskog centra.

- Na drugoj strani, strašan gol Zalankija - 6:3.

- Golčina Filipovića za 7:3! Dugo je kružila lopta oko gola Mađarske u situaciji sa igračem više, da bi Prlainović uočio Filipovića a ovaj "rupu" do gola i... torpedo! Drugi gol Filipovića na meču.

- Srbija se odbranila, ali su potom sudije svirale faul Mandića u napadu. Ostaje 7:3.

- ČETVRTA ČETVRTINA -

- Prvi napad Mađara u poslednjoj deonici i novi igrač više. I PONOVO Bane Mitrović - deveta odbrana!

- Sada igrač više za Srbiju, ali Mandićev šut ide pored gola.

- Sada je svaki napad isključenje. Mađari ponovo imaju brojčanu prednost u bazenu. I nema gola!

- Probao je Prlainović, podigao se iz vode, ali je Nađi siguran.

- Na drugoj strani, ČUDESNI Bane Mitrović (OK, lopta ga je pogodila u glavu, ali i to je odbrana gola!). Deseta odbrana srpskog golmana.

- Novi igrač više, ali je ponovo Mandić neprecizan.

- Mađari smanjuju na 7:4. Neopreznost Mandića, Manherc mu se prikrao, ukrao mu loptu i potom krenuo u kontru i savladao Mitrovića.

- Udarac Ćuka, ali prečka.

- Šteta, neiskorišeni igrač više, na 2:40 do kraja. Ali, na drugoj strani, Srbija osvaja loptu u odbrani.

- Branislav Mitrović - 11. odbrana! Banetov urlik oduševljenja!

- Za kraj, gol Viktora Rašovića - 8:4!

- Tajm-aut mađarskog selektora. Hm... ostalo je 15 sekundi do kraja. Nije baš po sportskom "bontonu", ali ok. Počasni gol za Mađarsku Bence Batorija.

PROČITAJTE DNEVNIK DUŠANA MANDIĆA IZ BARSELONE