U subotu, 15. decembra u Saudijskoj Arabiji počinje peta sezona ABB FIA Formula E šampionata, u kome se uključivo takmiče najbrži jednosedi koje pogone električni motori.

U cilju promocije još uvek mladog takmičenja organizovana je nesvakidašnja trka između bolida Formule E i sivog sokola, najbrže životinje na svetu koja može da se obrusi brzinom od čak 380 km/h.

Pogledajte ko je pobedio:

Inače, ove sezone vozači će se takmičiti u drugoj generaciji električne formule. Novi bolidi su daleko napredniji od prethodnih koji su se koristili tokom prve četiri sezone.

Najbitnija promena se odnosi na novu tehnologiju izrade baterija, pa je sada ona teža za 20 odsto ali zato njen kapacitet skoro dupliran. Ovo poboljšanje će uticati na to da vozači više neće morati da menjaju vozila na polovini trke, već će normalno voziti celu trku u jednom bolidu.

I ostale performanse su napredovale. Snaga motora je sa 240 KS povećana na 272 KS u normalnom režima, odnosno na 340 KS u takozvanom "napadačkom modu".

Ova dva nivoa snage biće označena različitim bojama LED sistema na zaštitnom "oreolu".

Pored toga revolucionarni sistem "Fanboost" omogućiće gledaocima da glasaju za omiljenog vozača, sto će trojici sa najvećim brojem glasova omogućiti da u kratkom periodu iskoriste dodatnu snagu.

U petoj sezoni Formule E voziće se 14 rundi, koje ukljujučuju i trke u Rimu, Parizu, Monaku, Berlinu, Bernu i Njujorku.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagram stranicima.