Šest godina posle čuvenog propuštanja Mihaela Šumahera od strane Rubensa Barikela na Velikoj nagradi Austrije, Brazilac je konačno progovorio o incidentu.

Barikelo je, vozeći Ferari, bukvalno pred ciljem propustio Šumahera koji je tako došao do zlata vrednih bodova u borbi za titulu svetskog prvaka Formule 1, što je izazvalo salve zvižduka na tribinama, a FIA je posle toga uvela zabranu korišćenja timskih naredbi.

Brazilac, koji je prošlu sezonu vozio za Hondu, otkrio je da su ga u Austriji nekoliko krugova pre kraja iz ekipe Ferarija "podsetili" na njegove "dužnosti".

"Na toj trci su me preko radija pitali 'Znaš li da je Mihael iza tebe? To je vrlo važno za šampionat", rekao je Barikelo gostujući u TV šouu "Fantastiko".

"Svaki krug smo sve više komunicirali i onda, samo nekoliko krugova pre kraja, rekli su mi da će razmotriti moj ugovor ukoliko ga ne propustim. Meni je bilo sve jasno – mogao sam da skinem nogu sa gasa ili da dobijem otkaz", dodao je Barikelo.

Mihael Šumaher, koji je na proglašenju pobednika VN Austrije 2002. godine svoj pehar predao Rubensu, posle trke je rekao da nije znao za timske naredbe.

"Nadao sam se da toga neće biti. Iskreno, to je pogrešan način da se dobije trka", naglasio je Šumaher.

Barikelo, međutim, tvrdi da je Nemac vrlo dobro znao šta se događa.

"Kada sam pitao Mihaela da li je znao šta se događalo, on je rekao da nema ništa s tim, ali ja kod kuće imam dokumente koji potvrđuju da je vrlo dobro znao sve šta se dešavalo", zaključio je Barikelo.

(MONDO)