Ženski sprint na 100 metara jedan je od događaja koji su na ovogodišnjim Olimpijskim igrama privukli najviše pažnje. Oboren je olimpijski rekord star 33 godine, a mnogima na Balkanu upalo je u oči prezime takmičarke iz Švajcarske - Del Ponte.

Nekadašnji tužilac suda u Hagu Karla del Ponte rođaka je njenog oca, pa ne čudi što su mnogi na Balkanu pomislili na ženu koja se godinama bavila zločinima na prostoru bivše Jugoslavije.

Ajla del Ponte (25) trčala je u finalu skoro pa u rangu devojaka sa Jamajke koje su osvojile sva tri odličja. Njeno vreme je bilo 10.97, a to je bilo dovoljno za peto mesto i najbolje evropsko vreme u finalnoj trci.

Kako piše na zvaničnoj stranici na Vikipediji, Ajla je rođaka Karle del Ponte, svojevremeno glavne tužiteljke pri Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije. Ajlin otac Klaudio rođak je žene koja je do 2008. godine bila jedna od najvažnijih ličnosti suda u Hagu.

Klaudio se oženio Senadom Položanin iz Jajca, koja je do početka rata na teritoriji današnje Bosne i Hercegovine bila zaposlena kao lekar. Iz njihovog braka rodila se Ajla, danas jedna od najbržih žena Evrope.

Učešće na Olimpijskim igrama za Ajlu de Ponte nije završeno, pošto će ona činiti deo švajcarske štafete na 4x100 metara. Kvalifikacije su na programu petog, a finale šestog avgusta.

Pogledajte fotografije Ajle del Ponte:

Instagram/ajletta Ajla Del Ponte