Dospela je američka plivačica Lia Tomas (22) u centar pažnje pre nekoliko nedelja. Ne toliko zbog svojih rezultata, koliko zbog jedne druge stvari.

Naime, Lia je promenila pol, bila je muškarac. Dobila je dozvolu da se takmiči u ženskoj konkurenciji i tamo dominira, ali je zbog toga nastao haos.

Posle 30 godina bavljenja suđenjem u ženskim plivačkim disciplinama sudija Sintija Milen je dala otkaz. Nije mogla da nastavi da se bavi poslom koji voli.

"Ne mogu da budem deo sporta koji dozvoljava da se biološki rođeni muškarci takmiče protiv žena, na taj način se uništava fer-plej", rekla je Sintija.

Lia je na nedavnom takmičenju ostvarila neverovatan rezultat. Bila je za čak 38 sekundi brža u odnosu na druge takmičarke.

"Ne želim da me shvate pogrešno, ne kritikujem nju. Lia je dete od Boga, ali je ovde nešto drugo u pitanju. Imamo muško telo protiv ženskog, a muško telo će uvek biti muško, to se neće promeniti", poručila je Sintija Milen.

Ovako je Lia izgledala pre promene pola:

Najpoznatiji primer transeksualaaca u ženskoj konkurenciji jeste Lorel Ubard, koja je na Olimpijskim igrama u Pekingu dizala tegove protiv devojaka. Nije uspela da osvoji medalju, a mnogi su smatrali da nije trebalo ni da nastupi na tom takmičenju.

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.