Taj 29. decembar se već osam godina iznova obeležava kao tužan dan. Tada je, 2013. godine, legendarni Mihael Šumaher doživeo stravičnu nesreću na skijanju od koje se do današnjeg dana nije oporavio.

Sedmostruki prvak Formule 1 spuštao se neoznačenim delom staze u francuskim Alpima kada je pao i glavom udario u kamen, doživevši trajne posledice. Od tada, nema mnogo informacija koje smo dobili o njegovom zdravstvenom stanju.

Šumaher je iz rezorta Meribel bio prebačen helikopterom u najbližu bolnicu, gde se nalazio u kritičnom stanju. Posle dve operacije je bio stavljen u indukovanu komu, kako bi legendarni Nemac sačuvao što više moždanih funkcija.

Tek u aprilu 2014. je Šumaher izašao iz kome, a tada je bilo potvrđeno da on može da čuje i odgovara na dodir. Bolnicu u Grenoblu je tada i napustio kako bi oporavak nastavio na kućnom lečenju u Ženevi.

NE ZNA SE MNOGO O ŠUMAHEROVOM STANJU

Ipak, sve ove godine, Šumaherova supruga Korina i čitava porodica vešto su uspevali da većinu informacija o njenom suprugu sakriju od javnosti. Neke stvari su se ipak provukle, mada najčešće površni detalji.

"Mi nastojimo da živimo kao porodica, kako je Mihael voleo i kako još uvek voli. S njim radimo terapije i činimo sve kako bi mu bilo bolje i kako bi mu bilo ugodno. Nastavljamo sa životom, a privatno je privatno. Važno mi je da nastavi da uživa u privatnosti koliko god je to moguće. On je uvek štitio nas, a sad mi štitimo njega", pričala je Korina Šumaher.

Elizabeta Gregorači, bivša supruga Flavija Brijatorea, tvrdila je da zna kako je Nemac.

Profimedia Mihael Šumaher

"Šumaher ne priča. On komunicira svojim očima. Samo troje ljudi sme da ga vidi", tvrdila je ona. I Pjero Ferari, predsednik "Ferarija" i sin legendarnog Enca, takođe je potvrdio da "Šumi" ne može da govori.

PORODICA POTVRDILA DA NE MOŽE DA HODA

Ipak, neki detalji otkriveni su i posle jednog suđenja.

Magazin "Bunte" je 2015. objavio informaciju da Šumaher može da hoda uz malu pomoć terapeuta i da može da podigne ruku. Ipak, Šumeharova porodica je na sudu dobila bitku protiv tog magazina.

Njihov advokat Feliks Dam je potvrdio da Šumaher ni uz pomoć fizioterapeuta ne može da stoji na nogama. Tokom 2019. je postalo poznato i da Šumahera leče matičnim ćelijama, koje su ubrizgane u njegovo telo, kako bi stvorile protiv upalnu reakciju i stvorile reakciju mozga.

Žan Tod, nekadašnji direktor Ferarijevog tima u Formuli 1 i čovek koji je sarađivao sa Mihaelom, otkrio je svojevremeno da je on živ zahvaljujući njegovoj supruzi.

"Zahvaljujući lekarima i Korini koja je sarađivala sa njima, Mihael je preživeo. Sad se bori sa posledicama koje su mu ostale nakon povrede, ali se nadamo da će se stvari polako i sigurno poboljšavati."

Bivši vozač Formule 1 Filip Strejf, ipak, bio je daleko pesimističniji po pitanju Šumahera.

"Ne znam ni zašto ga drže u takvom stanju godinama. Šumaher je u krevetu, u veoma teškom stanju. Čini se da je izgubio mnogo kilograma. Ne znam ko bi voleo da vidi oca ili muža u takvom stanju", rekao je Strejf.

ŠUMAHER PLAČE, A NJEGOV SIN ŽALI

O Šumaheru ovih godina u stranim medijima postoje čak i spekulacije o tome gde se nalazi. Neki tvrde da je 52-godišnjak na Majorci, drugi da je u Ženevi u Švajcarskoj, a treći čak i da je u SAD. Pojavile su se i priče da Šumahera pod lažnim imenom često vode u Pariz, na lečenje u bolnicu.

"Kad ga stavite u invalidska kolica i okrenete prema divnoj panorami planina s pogledom na jezero, Mihael ponekad plače", navodno je član porodice jednom prilikom izjavio za francuski "Paris Match".

Inače, ranije tokom 2021. je objavljen Netfliksov film o Šumaheru, u kojem je mnoge najviše potresla izjava Mika, njegovog sina koji je sada član Formule 1.

"Dao bih sve da mogu da porazgovaram sa ocem i podelim vozačka iskustva. O tome najviše mislim, to bi bilo kul. Bilo je mnogo trenutaka nakon nesreće koje nisam mogao da proživim sa oba roditelja. To nije fer. Ali ima mnogo trenutaka kojih ćemo se zauvek prisećati. Kada razmišljam o prošlosti, vrte mi se slike nas četvoro kako se zabavljamo", rekao je naslednik legendarnog vozača.

Prošlo je osam godina od stravične nesreće, ali svi se i dalje nadaju da će jednog dana imati priliku da vide Mihaela Šumahera...

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.