Zbog rata u Ukrajini se nastavlja uvođenje sankcija Rusiji i u svetu sporta. Oglasili su se FIFA i UEFA, pa Evroliga, a nisu samo ruski sportisti kažnjeni na ovom frontu.

Prvo je Međunarodna džudo federacija odlučila da Vladimira Putina smeni sa funkcije počasnog predsednika, a sada je nešto slično odlučila i Svetska tekvondo federacija.

Oglasili su se i oni i saopštili da su oduzeli Putinu titulu tekvondo majstora. On je u novembru 2013. godine dobio crni pojas deveti dan, jedno od najprestižnijih zvanja u ovom sportu.

"Žestoko osuđujemo brutalne napade na nevine živote u Ukrajini. Sve to se kosi sa našom vizijom i motom 'Mir je važniji od pobede', kao i sa našim načelima o poštovanju i toleranciji. Mi smo uz Ukrajinu i nadamo se da će ovaj rat ubrzo da se završi", navodi se u saopštenju.

Profimedia Vladimir Putin i borilački sportovi

Posle džudoa su se i iz međunarodnih tekvondo organizacija doneli istu odluku. Svi takmičari iz Rusije i Belorusije koji se budu takmičili na događajima u nastavku sezone će to činiti bez zastava i intoniranja himni.

Uz to, svi događaji u ovim borilačkim sportovima koji su bili zakazani na tlu Rusije i Belorusije se tamo neće održavati do daljnjeg.

Postanite deo MONDO SPORT zajednice na Viberu.