Međunarodna odbojkaška federacija izbacila je reprezentaciju Rusije sa Svetskog prvenstva (26. avgust - 11. septembar), nakon što joj je prethodno oduzela i domaćinstvo, pa njeno mesto dodelila selekciji Ukrajine.

To znači da će Ukrajinci igrati u grupi "A", sa reprezentacijom Srbije, Portorika i Tunisa. Takođe, poljski premijer Mateuš Moraveckij najavio je da će turnir biti odigran u Poljskoj i Rusiji.

"Danas, 14. aprila, predsednik Ukrajinske odbojkaške federacije Mihail Melnik primio je pismo iz Međunarodne odbojkaške federacije, u kojem se navodi da će Ukrajina igrati na Svetskom prvenstvu 2022. umesto Rusije. U pismi se navodi da se postupak žrebanja neće ponovo održati i Ukrajina će zauzeti mesto Rusije u Grupi A, kao prvi nosilac!", saopštio je ukrajinski savez.

Naravno, iz takmičarskog ugla, ova odluka će olakšati posao našoj reprezentaciji u grupnoj fazi, jer će umesto olimpijskih vicešampiona i jedne od vodećih sila u ovom sportu nastupiti Ukrajina, koja je od sticanja nezavisnosti igrala na samo jednom Svetskom prvenstvu - 1998. godine.

Sa druge strane, reprezentacije Srbije i Ukrajine srele su se u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Antverpenu 2019. i naš tim je trijumfom posle velike borbe (3:2) ušao u polufinale, a potom je i osvojio evropsku titulu pobedama protiv Francuske i Slovenije.