Jedno od najvećih imena jugoslovenskog vaterpola bio je Mirko Sandić, legendarni igrač Partizana i reprezentativac čijem šutu se divio čitav svet. Pored šuta, svet se divio i Sandićevom srcu, jer je ugledni zagrebački lekar otkrio da je Mirkovo najveće na svetu! To je zaintrigiralo Amerikance, pa je bilo i ponuda...

Ugledni medicinski instituti i redakcije koje su se bavile naučnim radovima želele su da plate kako bi im Mirko Sandić zaveštao srce!

Govorilo se o ponudi od 125 miliona tadašnjih dinara!

"U poslednje vreme postao sam popularan zbog svog ogromnog srca. Mnogi mi nude gostovanja kako bi me ispitivali. Postoji ponuda jedne američke redakcije koja se bavi naučnim radovima da im prodam srce. Ukoliko bih vam rekao da je cifra 100.000 dolara, sutra bi to bilo milion. Zato je bolje da ćutim, cifre ne pominjem", rekao je svojevremeno za Tempo legendarni vaterpolista.

MN Press Mirko Sandić

Nije to bio jedini put da je Mirko odbijao ponude iz drugih zemalja.

"Slično je bilo i sa ponudama stranih klubova. Sve sam ih odbio iz jednog razloga, to je moj rezon. Čovek dobije novac, ali to nikada nije toliko da može da obezbedi egzistenciju. Zato je neophodno da se nešto radi, da imaš nešto sigurno u rukama. Tako sam i ja završio školu, zaposlio se i zadovoljan sam svojim poslom", govorio je Mirko Sandić i ostao veran crno-belima.

Rođen je baš 9. maja 1942. godine u okupiranom Beogradu, a preminuo u decembru 2006. godine. Naučio je da pliva u Makarskoj gde je imao rodbinu sa majčine strane, a u bazen ušao već kao momak, sa kapicom crno-belih na glavi.

Partizan je bio jedini klub u njegovoj karijeri, a ona je bila izuzetno plodna. Osvojio je 11 titula u Jugoslaviji, 7 nacionalnih kupova i 5 titula namenjenih šampionu Evrope. Igrao je i za reprezentaciju Jugoslavije, sa kojom je osvojio dve medalje na Olimpijskim igrama (zlato i srebro) i dve evropske bronze.