Poznati ukrajinski bokser i gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko demantovao je da je dao izjavu da su "Albanci bili okupirani od Srbije", nakon što su je preneli švajcarski portali poput "lecanton27.ch"

"Prijatelji! Neki inostrani online mediji, posebno ruski,, navodno su počeli da šire moju 'izjavu' o Srbiji i Albaniji. Ja takav komentar nisam dao. I pre nego što šire takvu informaciju i citiraju nešto, novinari bi trebalo da potraže audio ili video potvrdu takve ekskluzive", napisao je gradonačelnik Kijeva.

Povodom navodne Kličkove izjave oglasila se i ambasada Ukrajine u Srbiji - i to zvaničnim saopštenjem. Tu je između ostalog navedeno da je stav te zemlje prema teritorijalnom i integritetu i suverenitetu Srbije "dobro poznat", kao i da nije iznenađena "antiukrajinskom kampanjom".

vitali kličko.jpg
YouTube/Printscreen/ OxfordUnion 

Iz ambasade Ukrajine u Srbiji poručili su takođe da ne mogu da potvrde autentičnost tog citata, ali da Kličko, koji ima pravo na lično mišljenje, ne govori u ime ukrajinske države. Švajcarski portal "lecanton27.ch" ranije je objavio navodne reči nekadašnjeg bokserskog šampiona, kojima je on, takođe navodno, poslao poruku zahvalnosti Kosovu i Albancima...

"Veoma mi je drago što sam prvi put sreo jednog albanskog novinara, što je dobra prilika da prenesem poruku vama, albanskom narodu na Balkanu. Čuli smo i čitali da ste i vi Albanci, kao i mi Ukrajinci, ljudi mira, slobodoljubivi, ali i borci. Danas se borimo protiv ruskog režima koji pokušava da okupira Ukrajinu, kao vi koji ste nekada bili okupirani od Srbije. Verujem da ćemo mi u Ukrajini, pored Boga, vratiti ovu podršku našoj zemlji, našem narodu. Hvala Kosovu, hvala Albancima" Kao što ste vi oslobođeni od Srbije, bićemo oslobođeni i mi od Rusije", citirane su reči te Kličkove izjave.