Osnivač i vlasnik Red Bula Ditrih Matešic preminuo je u 79. godini, posle duge bolesti. Bio je uspešni austrijski biznismen koji je osnovao kompaniju za proizvodnju energetskog pića i potom preneo taj uspeh i u svet sporta, pre svega u Formulu 1. Njegov Red Bul bio je šampion od 2010. do 2013, osvojivši četiri uzastopne titule i u konkurenciji vozača i konstruktora, a i trenutna titula je u vlasništvu Maksa Ferstapena, asa tog tima

Takođe, Matešic je napravio "bum" i u fudbalu, jer je 2005. kupio Austriju Salcburg i napravio Red Bul Salcburg, najuspešniji tim svoje zemlje koji je poznat i po domaćoj dominaciji i po sjajnom poslovanju, pre svega po strateškom radu sa mladim igračima, od kojih je zaradio veliki novac. Jedan od njih trenutno u Red Bulu je i srpski "A" reprezentativac Strahinja Pavlović.

KUPOVAO KLUBOVE ŠIROM SVETA

Ditrih Matešic
Profimedia 

Takođe, Matešic je osnovao i Njujork Red Bul, kupivši tamošnji tim Metrostars, a imao je svoj klub i u Brazilu, Gani i u Nemačkoj, gde je njegov Red Bul Lajpcig poznat i u Evropi po uspesima u Ligi šampiona.

Njegovo bogatstvo procenjeno je na 25,4 milijarde dolara, a vest o smrti zatekla je sve u Formuli 1 na kvalifikacijama za trku u SAD. Pronela se pre svega u boksu Red Bula, a nedugo posle toga F1 se oglasio i na svojim zvaničnim nalozima. "Suosnivač Red Bula dao je nezaboravan doprinos Formuli 1 i ostavio je trajno nasleđe", navedeno je u oproštaju "Najbržeg cirkusa" od Matešica. Sanjao je san da Jaguar napravi šampionskim timom i ostvario ga je.