Nakon dva postignuta gola protiv Vinipeg Džetsa u NHL-u ruski hokejaš i član Vašington Kepitolsa Aleks Ovečkin (37) dodatno se približio rekordu lige. Rus koji već godinama važi za jednog od najboljih sportista u SAD sada ima 802 gola na svom kontu i na samo 92 gola je iza legendarnog Vejna Greckog. Do kraja karijere mogao bi da postane najefikasniji hokejaš u istoriji NHL! Ovo je posebno bitno kada se ima u vidu da je Aleks rođen u Moskvi, a da ne krije kako je pristalica Vladimira Putina!

Zbog toga su ga često kritikovali, pa je čak i teniski novinar Ben Rotenberg pokušavao da skrene pažnju javnosti na njegovo političko opredeljenje. Rotenberg je imao ideju da se Ovečkinu zabrani igranje u SAD, ali kako se to nije desilo Aleks je nastavio da ide ka rekordu koji je do skoro delovao nedostižno. Čuveni Grecki važi za najboljeg hokejaša svih vremena, ali njegov mitski status biće ozbiljno uzdrman ukoliko Ovečkin nastavi da igra na visokom nivou i narednih godina.

Za sada, deluje da Rus nema nameru da stane! U prethodnoj sezoni odigrao je 77 mečeva i postigao 50 golova, a ove sezone je na 36 mečeva u NHL već bio strelac 22 puta. Do kraja sezone će imati dobru priliku da popravi golgeterski saldo, a u teoriji bi još dve sezone u najjačoj ligi na svetu mogle da mu budu dovoljne da postane rekorder.

To bi bio ozbiljan udarac za Amerikance - u jednom od najpopularnijih sportova rekorder bi postao Rus. Taj deo nije toliko sporan, pa i Vejn Grecki je Kanađanin, ali poštovanje koje Ovečkin pokazuje prema Vladimiru Putinu objavljujući njegove fotografije na društvenim mrežama nikako im se ne sviđa. Pored toga, Aleks je često bio gost ruskog predsednika koji mu je uručio nekoliko velikih priznanja.

Istina, njih dvojica se sreću samo kada Aleks Ovečkin poseti domovinu jer je od 2005. godine u NHL, uz izuzetak jedne sezone. Hokejaš koji je ponikao u Dinamu iz Moskve zaigrao je za taj tim i u sezoni 2012/13, dok je ostatak karijere proveo u Vašingtonu. Trenutno igra 18. profesionalnu sezonu u Americi. Za to vreme je jednom osvojio titulu, a devet puta bio najbolji strelac u sezoni.