Odbojkaška reprezentacija Srbije ima novog selektora - iskusnog italijanskog stručnjaka Đovanija Gvidetija (50)! Nakon odlaska Danijelea Santarelija OSS je morao ekspresno da reaguje, pa je zamena stigla praktično istog dana, samo nekoliko dana kasnije. Ova promocija zanimljiva je jer su Đovani i Danijele praktično zamenili mesta, ali i zbog porodice selektora Gvidetija.

Novi lider našeg nacionalnog tima već devet godina je u braku sa odbojkašicom Bahar Toksoj (34), dugogodišnjim srednjim blokerom turskog nacionalnog tima. Njih dvoje su godinama sarađivali u Vakifbanku koji Gvideti vodi još od 2008. godine, ali i u reprezentaciji čiji je selektor Gvideti bio poslednjih pet godina. Pogledajte kako izgleda Bahar:

Instagram/bhrtksy/printscreen Supruga Đovanija Gvidetija, selektora Srbije.

Pre Turske Gvideti je bio selektor Nemačke čak devet godina, a zatim je kratko vodio i Holandiju da bi se na kraju "skrasio" u Turskoj. Ta zemlja mu je bila dobro poznata zbog klupske odbojke, ali i supruge sa kojom je još 2016. godine dobio ćerku. Oni su već godinama u ljubavi, a zajedno drže i kamp za odbojku na pesku koji je hobi turske odbojkašice.

Bahar je davne 2002. godine počela seniorsku karijeru u dresu Kasimpaše, a do sada je igrala za sva tri najveća kluba u Turskoj. Deo Vakifbanka bila je između 2007. i 2015. godine, za Ekzačibaši je igrala tokom 2016. godine, dok je od 2017. do 2021. godine nastupala za Fenerbahče. Samo jednom u karijeri nastupala je u inostranstvu, kada je tokom 2015. godine igrala za Skandići u Italiji.

Turska odbojkašica je kroz karijeru često igrala sa srpskim igračicama ili protiv njih, a okršaje je vodila i u dresu reprezentacije. Sa nacionalnim timom Turske osvajala je bronze na Svetskom Grand priju 2012. godine, Evropskim prvenstvima 2011. i 2017. godine, kao i Evropskim igrama 2010. godine. Na Mediteranskim igrama 2009. i 2013. godine osvojila je srebrne medalje.