Kakav šok na Novogodišnjoj turneji! Nekadašnji osvajač ovog takmičenja i prošle godine drugi u generalnom plasmanu Svetskog kupa Karl Gajger ispao je u kvalifikacijama za Insbruk! Nije blistao ni do sada ove sezone, ali je posle dva takmičenja na "Četiri skakaonice" bio peti u generalnom plasmanu tog takmičenja, tako da je ovo ogromno iznenađenje za sve, a pogotovo nemačke navijače. 

Skočio je samo 108 metara u kvalifikacijama i završio kao 51. tj. prvi ispod crte. Poljak Štefan Hula sa 111,5 metara i ukupno 0,2 boda više je poslednji ušao u zvanični program takmičenja i imaće duel sa pobednikom kvalifikacija Davidom Kubackim u sredu od 13:30 kada krene zvanična prva serija u Insbruku.

Prvo mesto u kvalifikacijama zauzeo je vodeći u generalnom plasmanu David Kubacki skokom od 128 metara, drugi je bio Kamil Stoh sa 126, a treći Anže Lanišek koji je skočio 121 metar, a zatim su sledili Norvežani Marius Lindvik i Johan Andre Forfang.

Ubedljivo vodeći u plasmanu "Četiri skakaonice" i osvajač takmičenja u Oberstdorfu i Garmišpartenkirhenu Halvor Egner Granerud bio je tek 13. a razočarali su i Manuel Fetner kao 14. Robert Johanson na 23. i Rjoju Kobajaši na 26. poziciji.