Najluđi meč Svetskog prvenstva u rukometu videli smo u četvrtfinalu! Okršaj Španije i Norveške (35:34) trajao je čak 80 minuta, a momci sa severa Evrope propustili su idealnu šansu da se nađu u polufinalu ovog takmičenja. Oni su na samo 19 sekundi do kraja meča imali gol prednosti, igrača više i napad, a na kraju su eliminisani sa turnira...

Krivci za to su, manje-više, svi igrači u polju Norveške. Umesto da poslednjih dvadesetak sekundi iskoriste za ozbiljno organizovan napad, odlučili su da loptu vrate na centar terena, što sudije nisu želele da tolerišu. Umesto pokušaja da postignu gol ili čak upute udarac ka njemu, Norvežanima je dosuđen pasivan napad.

Po novim pravilima rukometa, sudije imaju slobodu da oduzmu loptu ekipi već nakon nekoliko sekundi napada, ukoliko tim u finišu susreta ne pokazuje ambiciju da ugrozi gol rivala. Kako su Norvežani odlučili da se poigravaju, sudije su im uzele loptu, a Španci kaznili neverovatnu neopreznost. Danijel Dušebajev je ostao u ofsajdu i pas sa svoje polovine preciznim udarcem pretvorio u izjednačenje. Pogledajte poslednje sekunde regularnog toka:

Nakon izjednačenja koje je doneo Danijel Dušebajev usledila su četiri produžetka od po pet minuta, a tek u poslednjoj od tih deonica Španci su slomili otpor rivala. Tada je ključna figura - uz Danijela koji je pogodio za 35:34 - bio golman Gonzalo Perez de Vargas. Čuvar mreže Barselone spustio je roletnu na gol i u poslednjem napadu na meču zaustavio je Kristijana Bjornsena koji je do tog trenutka imao 9/9.

Nakon ove pobede jasno je da će se Španci protiv Danske (u petak) boriti za plasman u finale Svetskog prvenstva. Na drugoj strani žreba nalazi se Švedska, kojoj će rival za finale biti Francuska.