Slavni ruski šahista Gari Kasparov godinama je već jedan od najvećih kritičara Putinovog režima i u svojoj knjizi ga je čak poredio sa Adolfom Hitlerom. Kritike su se još više pojačale od kada je počela vojna operacija u Ukrajini, pa je u poslednjem intervjuu za američki "Njuzvik" Kasparov poručio da očekuje da će Ukrajina dobiti rat i da očekuje da će to dovesti do potpunog pada Putina, odnosno da će to označiti novi početak Rusije.

"Prilično sam siguran da će se u narednih pet godina Rusija drastično smanjiti", kazao je Kasparov dodavši da je Rusija počinila genocid u Ukrajini i da će "konsekvence zbog toga trpeti decenimaja", odnosno da će republike poput Tatarstana, Baškortostana i Čečenije želeti da se odvoje.

"To je proces koji je zaustavljen 1991. godine padom Sovjetskog Saveza, ali mislim da sada sledi pad Ruskog carstva. Prestaće da postoji", kazao je Kasparov i pozvao čak i NATO da se uključi u sve i zaustavi Vladimira Putina koga već godinama označava kao najvećeg neprijatelja prosperitetu svoje domovine Rusije u kojoj više nije dobrodošao, a nada se da će se to promeniti padom ruskog predsednika.