Australijan open je najavio velike promene i od 2024. godine pa nadalje prvi grend slem u sezoni trajaće 15 dana! Razlog za to su dugi noćni mečevi i nabijen raspored, a na takav korak se priprema i Rolan Garos.

U prethodnim godinama su posebno najbolji teniseri mnogo govorili o ovim problemima jer su oni koji redovno igraju poslednje mečeve na centralnim terenima poput Novaka Đokovića često bili naterani da igraju do kasno u noć. Sada će neke stvari konačno da se pomere sa mrtve tačke i slede nam promene. 

"Slušali smo odgovore igrača i navijača i uzbuđeni smo što možemo da ponudimo rešenje koje će do minimuma smanjiti kasne završetke mečeva i doneće fer i pravedniji raspored na terenima. Dodatni dan će ovo doneti i poboljšaće raspored kako za navijače tako i za igrače. Sada će prvo kolo biti igrano tri dana umesto dva dana što će navijačima dati dan više neverovatnog tenisa, zabave, hrane i porodičnog vremna. Svake godine naš tim radi naporeno kako bi navijače doveo na događaj na kome osećaju da postoji nešto novo i zanimljivo. Ovo je nova prilika da najveći sportski događaj u svetu koji se dešava u januaru dodatno poraste", rekao je u zvaničnom saopštenju Kreg Tajli, direktor Australijan opena. 

Ovo znači da će dan više pre svega rasteretiti početak takmičenja kada je najviše mečeva na programu i da će se manje žuriti sa duelima prvog kola. Već u drugom kolu kada na turniru ostane 64 tenisera ima manje problema sa rasproredom.

eurosport Novak Đoković plače i slavi

BONUS VIDEO:

Nenad Stefanović o Novaku Đokoviću MONDO