Počinje Evropsko prvenstvo u rukometu! Od 10. pa do 28. januara reprezentacije će se boriti za medalje, a naš tim će sačekati do 12. januara da zaigra prvi meč. U petak od 18 časova naši "orlovi" će poleteti protiv Islanda, a nalaze se u grupi C u kojoj su pored Islanda takođe Mađarska i Crna Gora.

Već prvog dana prvenstva nas čeka ispisivanje istorije jer će se prva dva meča - dueli Francuske i Makedonije i Nemačke i Švajcarske igrati na stadionu "Merkur Špil Arena" na kome igra Fortuna iz Dizeldorfa. Očekuje se da na obe utakmice bude pristuno preko 54.000 navijača, što će biti apsolutni rekord u istoriji rukometa

SRBIJA HOĆE MEDALJU!

MN Press Đorđić Petar

"Vidi, da se ne nadam i da ne verujem u to ne bih bio ovde, Ja sam bio sto odsto siguran i prošle godine da ćemo napraviti nešto veliko. Kada pogledaš našu ekipu, kakvi su igrači ovde, na svim pozicijama, to su sve top igrači. Naravno ne ide to preko noći, jer te ekipe kao Nemačka od koje smo izgubili jedan razlike, protiv koje je bilo svačega, igraju dugo zajedno", rekao je u intervjuu za MONDO pred ovo Evropsko prvenstvo iskusni levi bek Srbije Petar Đorđić.

Naš tim se nalazi u grupi C, verovatno najizjednačenjoj grupi na prvenstvu. Prvi meč igramo 12. januara od 18 časova, zatim je naredni duel na programu 14. januara od 20:30, a grupa se zatvara 16. januara protiv Crnogoraca u 18:00. Ovo je 18 igrača koje je selektor Toni Đerona pozvao za ovu akciju:

  • Golmani: Vladimir Cupara i Dejan Milosavljev
  • Leva krila: Nemanja Ilić (kapiten) i Vanja Ilić
  • Desna krila: Bogdan Radivojević i Vukašin Vorkapić
  • Pivoti: Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek
  • Bekovi: Petar Đorđić, Lazar Kukić, Ilija Abutović, Marko Milosavljević, Miloš Orbović, Predrag Vejin, Uroš Borzaš, Miloš Kos, Miljan Pušica, Uroš Kojadinović

SVE POBEDE? MORAMO TAKO, EVO I ZAŠTO!

MONDO/Stefan Stojanović Trening rukometaša Srbije

Sistem takmičenja je takav da iz prve grupe dalje idu dva tima, pa bi tako i sa jednom ili dve pobede Srbija najverovatnije prošla dalje. Ipak, nije to nešto što bi ovu generaciju zadovoljilo. Naša grupa se u drugoj fazi ukršta sa grupama A i B i neophodno nam je da upišemo sve pobede u prvoj fazi kako bismo imali šanse da odemo u polufinale.

Po dve prvoplasirane ekipe iz grupa A, B i C prave nogu grupu i prenose bodove u drugu fazu. S obzirom da se iz grupa A i B u drugoj fazi očekuju Francuzi, Nemci, Španci i Hrvati - ne smemo da kiksnemo protiv Islanda, Mađarske ili Crne Gore ako želimo da se borimo za medalje.

JEDAN PROBLEM!

profimedia-0750935390.jpg
Profimedia 

Ipak otišla je naša ekipa sa jednim velikim problemom u Nemačku, a ime mu je Stefan Dodić. Planirali smo da mladi srednji bek bude novi lider ove generacije, a on se povredio i bukvalno nije video teren ove sezone. Zato je napravio vrlo rizičan potez Toni Đerona i na prvenstvo poveo samo jednog klasičnog organizatora igre Lazara Kukića. Jasno je da će od njega mnogo zavisiti u napadu, a videćemo ko će "glumiti" srednjeg beka kad on nije tu - verovatno Marko Milosavljević i Miloš Kos.

Naravno tu su i defanzivci Miljan Pušica i Ilija Abutović koji će sigurno menjati omalenog Kukića u fazi odbrane, ali bi takođe trebalo da menjaju ostale bekove poput Petra Đorđića koji nisud obri defanzivci.

A GDE SMO JAKI?

Profimedia Dragan Pešmalbek rukometaš Srbije

Teško da neko ima bolje golmane i pivote od Srbije na ovom prvenstvu. Što se tiče golmana Dejan Milosavljev je prva opcija, jedan od najboljih čuvara mreže na svetu, a rezerva mu je Vladimir Cupara koji je ove sezone blistao u dresu Dinama iz Bukureštu. Na pivotu su tu Mijajlo Marsenić i Dragan Pešmalbek, jedan nešto bolji u napadu, drugi nešto kvalitetniji u odbrani, ali obojica u samom vrhu evropskog i svetskog rukometa.

X FAKTOR? VIDEĆEMO!

MONDO/Stefan Stojanović Uroš Borzaš

Mladi bekovi Srbije bi mogli da budu igrači koji će nam doneti iskorak u odnosu na ranija prvenstva. Jedan od njih je Miloš Kos koji je ove sezone ekplodirao u Zagrebu i dominira u Ligi šampiona. Sa levog boka, a možda i sa srednjeg beka on će bombardovati rivale i nakon odličnih igara u mlađim kategorijama Srbije sada čekamo da vidimo koliko može na seniorskom nivou.

Takođe se čeka Uroš Borzaš, još jedan levi bek. Videli smo koliko sjajan može da bude kada je srušio Norvešku bombastičnim udarcem u Novom Sadu. A ako može da sruđi Norvešku, jasno je da može da sruši svakoga kada mu je dan. Samo da mu se potrefi!

ŠTA NAM FALI?

Mondo/U. Arsić Igor Milovanović i Miloš kos

Ne znamo još, ali znamo da nam ne fali puno! Na Svetskom prvenstvu prošle godine smo dobili Holandiju, izgubili jedan razlike od Nemačke u meču u kome nemački klub nije pustio Dragana Milosavljeva da nastupa, a protiv Norveške smo vodili sa pet razlike na poluvremenu i na kraju izgubili. Bili smo 11. ali ko je pažljivo gledao te mečeve, jasno je da nam je malo falilo da se ozbilno "potučemo" za prolazak iz druge grupe. Možemo li to sad? Možemo, sigurno. Hoćemo li uspeti? Videćemo, na nama je da podržimo ove momke!

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO:

Miloš Kos MONDO/U. Arsić