Japanski ski skača Rjoju Kobajaši (27), aktuelni viceprvak sveta i zlatni sa Zimskih olimpijskih igara 2022. godine, ostvario je najveći skok u istoriji ovog sporta. Prošle nedelje je nadmašio svetski rekord za skoro 40 metara, ali Međunarodni ski i snoubord federacija (FIS) neće priznati njegov rekord.

O čemu se radi? Rjoju Kobajaši je Hlidarfjatlu na Islandu ostvario četiri neverovatna skoka i to od 256, pa 256, 282 i na kraju čak 291 metar, ali to neće postati zvanični rekord svih vremena jer je u pitanju bio promotivni Red Bul događaj na kome nisu ipak ispunjeni svi uslovi. Jednostavno, nije u pitanju oficijelno takmičenje na kome je Kobajaši imao "prave rivale", niti je njegovo odelo provereno, ali će ipak ostati zapamćen njegov neverovatan let. Pogledajte kako je to izgledalo:

Inače, Kobajaši je u vazduhu bio čak deset sekundi pre nego što se bezbedno prizemljio, a ne krije da se nadao da će "dobaciti" do 300 metara. Ipak, to nije bilo realno ovoga puta.

Svetski rekord i dalje drži Štefan Kraft koji je 2017. godine u Vikersundu skočio 253,5 metara. Najbolji Kobajašišev skok je 252 metra na Planici. Podsetimo, Kobajaši je tri puta osvajao i turneju "Četiri skakaonice" (2019, 2022. i 2024. godine). Ove godine to je uspeo iako nije slavio ni na jednoj od četiri.

BONUS VIDEO:

Fudbalska revolucija u Kataru 1 MONDO/Milutin Vujičić

(MONDO - M.V.)

Ryōyū Kobayashi might have bettered the world ski jump record by nearly 40 meters on Wednesday, but the International Ski and Snowboard Federation (FIS) says it won’t recognize the Japanese jumper’s landmark effort as it didn’t meet the governing body’s competition conditions.

The 27-year-old barreled down a specially-created natural ramp and launched into a jump that saw him fly around 955 feet (291m) through the air against a stunning backdrop at Hlidarfjall Akureyri in northern Iceland, according to Red Bull, which hailed the feat as a new world record.

Kobayashi flew through the air for around 10 seconds before delivering a smooth landing on Wednesday, video shows.