Novi stadion mogao bi uskoro da se izgradi u Srbiji. U pitnaju je Nacionalni atletski stadion. Predlog i ambiciozni planovi za to izneti su u Lozani u kancelarijama Evropske atletike. Tamo je predstavljena i kandidatura Beograda za Evropsko atletsko prvenstvo na otvorenom 2030. godine.

Stiglo je i zvanično saopštenje iz srpskog atletskog saveza. "Delegacija koj usu činili Predrag Momirović, Jovan Kantar, Aleksandra Radeta i Katarina Stevanović prezentovao je kandidaturu za EP na otvorenom 2030. godine i ne samo to. Istakli smo ambiciozne planove za izgradnju nacionalnog atletskog stadiona. Ovaj stadion biće ne samo impresivan sportski objekat već i simbol razvoja atletike u Srbiji", navodi se u saopštenju.

Uz to se ističe i da je Momirović, direktor Lokalnog organizacionog komiteta, naglasio da je Beograd već pokazao sposobnost da uspešno organizuje velike atletske događaje i da je vreme da se taj uspeh prenese i na otvornei teren. Evropsko prvenstvo u dvorani održano je 2017. godine, Svetsko prvenstvo 2022. godine, oba u dvorani, kao i Evropsko prvenstvo u krosu 2013. i 2024. godine.

Nadaju se iz atletskog saveza da će dobiti velelepni centar "kraljice sportova" u narednom periodu. "Uz podršku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, grada Beograda i ministarstva sporta Beograd se nada da će postati domaćin još jednog nezaboravnog atletskog događaja ostavljajući neizbrisiv trag u istoriji ovog sporta", piše u saopštenju.

Pored Srbije kandidovane zemlje još su Švajcarska, Belgija, Švedska i Finska i tokom 2025. godine biće doneta konačna odluka o tome ko će da bude domaćin Evropskog prvenstva 2030. godine.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

Prestup Ivane Vulete u finalu SP TV Arena sport