Olimpijski šampion u skoku s motkom Tijago Braz neće nastupati na Olimpijskim igrama u Parizu pošto mu je potvrđena suspenzija zbog dopinga! Brazilac je kažnjen sa 16 meseci zabrane takmičenja u julu 2023, a sada mu je to potvrđeno što znači da će moći da se vrati sportu u novembru ove godine, tačno tri meseca nakon igara u Parizu.

Braz ima 30 godina i ovo mu je verovatno poslednja šansa da se okiti olimpijskom medaljom. On je 2016. godine u Riju uzeo zlato na domaćem terenu uispred Sema Kendriksa i Renoa Lavilenija pošto je jedini preskočio šest metara, skočio je 6,03. Na Olimpijskim igrama 2021. godine u Tokiju boo je bronzani sa skokom od 5,87, a tada je idealno tempirao formu jer mu je to bio najbolji rezultat sezone. Ipak Kristofer Nilsen iz Amerike sa 5,97 Armand Duplantis Mondo iz Švedske sa 6,02 su bili bolji.

Poslednji veliki rezultat u karijeri napravio je 2022. godine u Beogradu kada je na Svetskom šampionatu u dvorani bio drugi. Skočio je boje nego na Olimpijskim igrama, srebro je uzeo sa 5,95, a opet je ispred njega bio Mondo Duplantis sa 6,20.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

instagram/ivanaspanovic Ivana Španović u teretani