Slušaj vest

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu uputili su izvinjenje "katolicima i drugim hrišćanskim grupama" koje je razbesneo segment ceremonije otvaranja sa parodijom na "Poslednju večeru", delo Leonarda Da Vinčija.

Tokom dela ceremonije koji je ličio na ismevanje biblijske scene Isusa Hrista i njegovih apostola dok dele poslednji obrok pre njegovog raspeća, organizatori su u Parizu stavili u prvi plan nage muškarce, među kojima su se nekima videli i intimni delovi tela.

U toj sceni rekonstruisana je čuvena slika, a Isus je zamenjen istetoviranom i oskudno odevenom ženom, oko koje su bile trans osobe, kao i jedno dete, koje je stajalo nedaleko od muškarca kome su se videli testisi u prenosu uživo.

Pevač je sedeo na stolu među cvetovima i voćem i bio je skoro nag. Mnogi su u toj sceni prepoznali veoma uvredljivu poruku za sve hrišćanske vernike, a portparolka Olimpijskih igara An Deskamp obratila se tim povodom na konferenciji za novinare. "Jasno je da nikad nije postojala namera da pokažemo nepoštovanje prema bilo kojoj religijskoj grupi. Ceremonija otvaranja Olimpijskih igara trebalo je da slavi društvenu toleranciju. Verujemo da je ta ambicija ostvarena. Ako je to uvredilo ljude, onda nam je zaista žao", kazala je ona.

Bonus video: Novak Đoković se prekrstio pred meč

RTS/Printscreen Novak Đoković se krsti pred početak Olimpijskih igara