Slušaj vest

Srbin, a novi Majkl Felps! David Popović već ima zlato sa Olimpijskih igara u Parizu, a želi da uzme još jedno! Već je osvojio zlato na 200 metara slobodnim stilom pošto je u neizvesnoj završnici za dve stotinke bio bolji od Britanca Metjua Ričardsa. Isplivao je 200 metara za 1:44,72, a pore dnjega i Metjua Ričardsa medalju je uzeo Amerikanac Luk Hobson koji je imao samo sedam stotinki zaostatka za pobednikom. 

David Popović ima samo 19 godina, rođen je u Bukureštu i medalje donosi Rumuniji! Iako je tek postao punoletan on već neko vreme dominira pa tako ima dva zlata sa Svetskog prvenstva u Budimpešti 2022. godine sa trka na 100 i 200 metara, kao i po dva zlata sa Evropskih prvenstvava u Rimu 2022. i Beogradu 2024. u istim kategorijama. Juniorskih medalja je puno, tri zlata i srebro sa Svetskih, a devet medalja na evropskim prvenstvima. 

"To je zanimljivo pitanje.Moj deda se prezivao Popović i verujem da sigurno postoji neka veza. Ta priča je prilično komplikovana i pokušaću da saznam detalje", rekao je Popović kada su ga pitali za poreklo, a sada će protiv Srba plviati u polufinalu trke na 100 metara slobodnim stilom. Ovo je David Popović: 

ANNA SZILAGYI/EPA David Popovici

Sjajno su plivali iskusni Velimir Stjepanović i Andrej Barna, ušli su u polufinale i dok je za njih i to veliki uspeh Popovića su svi već videli u finalu. On je u kvalifikacijama isplivao 47,92 ispred Nandora Nemeta u svojoj trci u kojoj je Andrej Barna bio peti. Od njega su u kvalifikacijama bolji bili samo Amerikanac Džek Aleksi i Maksim Gruse iz Australije, a Rumuni očekuju da im ovaj momak srpskih korena donese još jedno zlato.

"Jan Torp i Majkl Felps. Snimke Topra sam gledao kao klinac. Sreo sam ga ovde u Budimpšeti i rekao je da će mi on uručiti zlatnu medalju ako pobedim na 200 slobodno. I eto to se desilo. Majkl Felps je svakom dečaku pa i meni bio idol. Ono što je on postigao neće se ponoviti", rekao je kada su ga pitali za idole. 

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija VELIMIR STJEPANOVIĆ PRED OLIMPIJSKE IGRE: Jaka nam je konkurencija, biće teško!