Slušaj vest

Italijanka Anđela Karini odlučila je da preda borbu na Olimpijskim igrama u Parizu nakon samo 46 sekunde nakon što je dobila snažan kroše u lice. Možda bi Anđela protiv neke druge protivnice bila konkurentnija, ali ovo nije bio običan meč... Razlog za povlačenje italijanske bokserke nalazio se u drugom uglu - tamo je bila predstavnica Alžira u kategoriji do 66 kilograma Iman Helif, žena sa povišenim muškim hormonima.

Pre samo nekoliko meseci Helif je izbačena sa Svetskog prvenstva u boksu jer je Svetska bokserska federacija utvrdila da je "biološki muškarac" odnosno da ima povišeni nivo muških hormona za jednu ženu, ali je Međunarodni olimpijski komitet dozvolio da Iman predstavlja Alžir u Parizu jer se u svim dokumentima navodi da je ženskog pola. Tako je Iman Helif postala glavna tema bokserskog turnira na Olimpijskim igrama, a italijanska bokserka dodatno je gurnula u centar pažnje nastup ženu sa muškim hormonima, jer posle 45 sekundi i snažnog udarca u lice kao da više nije želela da učestvuje.

Tokom uvodnih sekundi meča Helif je snažnim krošeom pogodila Karini, ali u prvi mah nije delovalo da je taj udarac napravio mnogo štete Italijanki. Ipak, Anđela je procenila da joj je sasvim dovoljno učestvovanja u meču koji nikada nije trebalo da se desi. Na to su je upozoravali čak i treneri, ali i ljubitelji boksa iz Italije koji su joj slali poruke.

"Ne ulazi u ring, opasno je, to je muškarac", glasile su poruke koje je Anđela Karini dobijala prethodnih dana, otkrio je nakon meča njen trener. On je u potpunosti podržao odluku svoje bokserke da prekine okršaj već u prvoj rundi, ali se na kraju meča pozdravio sa Iman Helif. Anđela to nije želela da uradi, već je kleknula na sredinu ringa i zaplakala! Pogledajte detalje meča:

Eurosport/Printscreen Prekid meča u boksu na Olimpijskim igrama u Parizu.

Iman Helif nije jedini ovakav slučaj na Olimpijskim igrama u Parizu. Kontroverzan je i nastup Juting Lin iz Kineskog Tajpeha. Međunarodna bokserska federacija i nju je suspendovala sa Svetskog prvenstva održanog 2023. godine u Nju Delhiju. Tada je utvrđeno da imaju povišen nivo muških hormona, ali MOK nije primenio ista pravila.

"Neću da komentarišem pojedince. To je stvarno zlonamerno i nepravedno. Ali samo bih rekao da svi koji učestvuju u ženskoj kategoriji poštuju pravila o podobnosti za takmičenje. U njihovim pasošima piše da su žene i to je nama dovoljno", rekao je portparol Međunarodnog olimpijskog komiteta Mark Adams. Ovo je kroše zbog kojeg je prekinut meč:

BONUS VIDEO:

RTS Novak Đoković vadi krstić iz majice na Olimpijskim igrama