Slušaj vest

Švetski skakač uvis Armand "Mondo" Duplantis (24) osvojio je zlato na Olimpijskim igrama u Parizu i to oborivši svetski rekord, skokom sa motkom od 6,25 metara! Ceo stadion u Parizu navijao je za njega, aplaudirali su i njegovi protivnici i direktni rivali - srebrni Amerikanac Sem Kendriks (5,95) i bronzani Grk Emanuil Karalis (5,9). Svi su želeli da Duplantis uspe - i uspeo je, ostvarivši najbolji rezultat svoje velike karijere.

Drugi put je Duplantis osvojio olimpijske igre, odbranivši zlato iz Tokija 2021. godine. Uz to je i dvostruki šampion sveta i na otvorenom i u dvorani, uključujući i zlato iz Beograda 2022. godine.

Beograd je tada video ono u šta se Pariz uverio ove večeri, da je Armand Mondo Duplantis najveći skakač sa motkom u istoriji ovog sporta. Stadion "Francuska" u Sen Deniju nikad neće zaboraviti ovaj skok letećeg Šveđanina:

MARTIN DIVISEK/EPA Armand Duplantis

Momak iz Luzijane, koji se takmiči za Švedsku, zemlju svoje majke, oborio je deveti put svetski rekord, ali je prvi put to uradio na Olimpijskim igrama. Još od 8. februara 2020. godine od centimetar po centimetar obara postavlja novi rezultat svih vremena, ali je ovog ponedeljka to prvi put uradio na Olimpijskim igrama u Parizu. Prethodni put je postavio svetski rekord na 6,24 u Kini, u aprilu ove godine.

Za osvajanje zlata bilo mu je dovoljno da preskoči letvicu na šest metara, ali je posle toga postavio letvicu na 6,25, da bi samo za centimetar popravio svoj svetski rekord. Prvi put nije uspeo, potom je koristio kratku pauzu da bi bila uručena zlatna medalja olimpijskom šampionu u trci na 100 metara, Noi Lajlsu i za to vreme je sa roditeljima na tabletu posmatrao svoj neuspešni "napad" na rekord.

S obzirom na to da je na stadionu "Francuska" samo njegovo takmičenje bilo aktivno, svi gledaoci su bili fokusirani samo na Šveđanina, koji je i drugi put srušio, a onda je iz trećeg puta ostvario san i na najvećoj sceni izveo najbolji skok ikad viđen.   

Bonus video:

RTS/Screen Recorder Angelina Topić i Dragutin Topić plaču