Slušaj vest

Kada spomenete snuker kao sport, prva asocijacija svih verovatno je Roni O'Saliven i to sa pravom, on je verovatno i najbolji ikada kada je reč o ovoj igri. Ima tu još dosta poznatih igrača, među kojima je svakako Mark Alen (38). Njegova životna priča nije ni malo laka, pošto je u jednom momentu morao da proglasi bankrot.

Bilo je to pre tri godine. Uprkos tome što je zaradio oko četiri miliona evra od učešća na raznim turnirima, bio je primoran da donese jednu od najtežih odluka. "Jednostavno je, trošio sam previše u svim aspektima života tada. Bankrot je bio jedini izbor. Svi ste pročitali da sam zaradio oko četiri miliona evra za stolom, ali sam trošio to ekspresno", objasnio je Alen u intervjuu za "BBC".

Na sve to uticao je i razvod na koji je takođe potrošio određenu svotu novca. "Osećao sam sramotu zbog svega što sam uradio u snukeru i kako sam zaradio novac. Doneo sam odluku da je vreme da unormalim svoj život. Nisam odvajao novac za 'kišne dane'. Čak i onih sezona kada sam igrao loše, trošio sam isto kao u sezonama koje su bile odlične. Nisam odvojio novac za porez, za pravne stvari koje su pratile razvod, kada dodate novac koji morate da platite advokatima, onda se od jedne grudve stvori lavina."

Otvorio je dušu o načinu na koji je trošio pare. "Da mogu da vratim vreme naravno da bih drugačije trošio novac. Recimo, ako je neki auto mogao da se kupi za 50.000 funti, ja bih kupio onaj što košta 80.000, ako na iznajmljivanje kuće mogu da potrošim 1.500 funti, ja bih dao 2.500 i tako u krug. Sramota me je da kažem da sada živim u iznajmljenom stanu, a 10. sam igrač na svetu. Moram manje da rizikujem", zaključio je Alen.

Razgovor sa prijateljem mu je promenio život

Mark Alen
Profimedia 

Uz finansijske probleme Alen je imao i problem sa kilažom. Jeo je i pio u neograničenim količinama, to mu je stvorilo nove probleme. "Pričao sam sa svojim prijateljem koji je bio zabrinut zbog mog izgleda i kilaže. Rekao mi je da neću moći da ispratim svoju ćerku pred oltar na njenom venčanju ako nastavim u tom ritmu. Bilo je to previše surovo, ali je bilo baš ono što mi je bilo potrebno. Bukvalno sam dva dana kasnije promenio ishranu i počeo da mršavim", iskren je Mark.

Zahvaljujući tome je izgubio oko 40 kilograma za 10 meseci. "Dešavalo mi se da tokom meča, zbog svoje kilaže, ne mogu da odradim određeni udarac na pravi način. Nisam mogao da dišem na pravilan način i sve to je imalo uticaj i na igru.

Sve te promene uticale su pozitivno na njega. Trenutno je treći igrač na svetu, a od maja do avgusta ove godine bio je na prvoj poziciji. Trenutno su ispred njega samo Džad Tramp i Kajrin Vilson.

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Fudbalska revolucija u Kataru 1