U Rusiji je odložen početak hokejaške sezone, a na hiljade navijača Lokomotive iz Jaroslavlja okupilo u četvrtak kod ledene arene da bi odalo poslednju poštu igračima.

Dvorana je pretvorena u svetilište, gde su navijači nagomilali ruže i marame (obeležja tima) u znak žalosti zbog pogibije mladih hokejaša u avionskoj nesreći u sredu.

Tragedija se dogodila kada se ruski avion srušio pri poletanju na aerodromu van grada Jaroslavlj, a poginula su 44 igrača trostrukog ruskog šampiona u hokeju na ledu i čalnova posade aviona "Jak-42" koji su leteli na prvu utakmicu ove sezone u Minsk.

U beloruskoj prestonici Minsk, na desetine ljudi je palilo sveće na ulazu u halu u kojoj je Dinamo trebalo da igra sa Lokomotivom.

Pad aviona kompanije "JAK-Servis" koji je leteo za Minsk dogodio se u sredu oko 16 sati po moskovskom vremenu kod Jaroslavlja, a nesreću su preživele dve osobe. Među preživelima je jedan hokejaš, koji je u veoma teškom zdravstvenom stanju, jer mu je 80 odsto tela u opekotinama i član posade aviona kome je 15 odsto tela izgorelo i slomljena mu je noga.

Uprkos svemu, Kontinentalna hokejaška liga će se igrati, a učesnik će biti i Lokomotiva. Naime, već je odlučeno da novi trener bude Pjotr Vorobjov, dosadašnji učitelj u mlađim kategorijama, a rukovodstvo lige je iznelo ideju, koja je opšteprihvaćena, da svi klubovi daju po dvojicu-trojicu hokejaša kako bi se oformio igrački kadar kluba iz Jaroslavlja.

Navijači moskovskog Spartaka su čak predložili da se u Jaroslavlj vrate svi hokejaši koji su tamo ponikli…

(MONDO, foto Beta/AP)