"Majmunče, sjajno si vozio", oduševljeno je supruga Vivijan pozdravila svog junaka dok je "potpisivao" Mercedesov bolid ispored Centralne tribine staze u Abu Dabiju.

Uspeo je ono što je njegov otac Keke učinio pod zastavom Finske 1982. godine. Niko Rozberg postao je šampion sveta u Formuli 1!

Sjajni vozač Mercedesa definitivno je bio najbolji ove sezone, a drugim mestom za Veliku nagradu Abu Dabija, na poslednjoj trci u kalendaru, uspeo je da kruniše odličnu formu i da u 32. godini postigne rezultat karijere.


Luis Hamilton ostao je drugi u generalnom plasmanu i nije mogao da i treći put uzastopno, a četvrti u karijeri bude šampion. Pobeda u Abu Dabiju bila je Pirova i za prestiž, jer je Britanac u 2016. godini imao više trijumfa od njegovog naslednika (9/10).

Mercedes je odneo VELIKU pobedu u konkurenciji konstruktora i nije mu bilo ravnih. Ni približno...

Triler završnica dostigla je vrhunac pred trku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. A, drama usijanje nekoliko krugova pre kraja. Čekali smo odgovor na pitanje da li je 12 bodova prednosti uoči trke bilo doviljno za Nemca.

Jeste!

Hamilton je kao vodeći maksimalno usporio, kako bi na taj način omogućio Sebastijanu Fetelu i Maksu Ferštapenu, na trećem i četvrtom mestu, da ugroze Rozberga.

Fetel je dva puta pokušao, ali je Rozberg odlično odbio napad zemljaka. Četvorica pilota su praktično u sekund i po proletela kroz cilj, ali se redosled nije menjao.







Karijere su u Abu Dabiju završili Filipe Masa i Dženson Baton. Brazilac je bio deveti, a Britanac je odustao zbog pucanja pneumatika.

UŽIVO!


Nemački gigant ubedljivo je rešio trku u konkurenciji konstruktora i ima šampiona među vozačima. Ostalo je samo jedno pitanje!

Ali, upravo ono najviše zanima ljubitelje najbržeg cirkusa na svetu.

Da li će šampion Formule 1 za 2016. postati Niko Rozberg ili će Luis Hamilton vezati treći uzastopni trijumf?

Nemac i Britanac će u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, na stazi u Abu Dabiju, voditi žestoku borbu verovatno do poslednjeg kruga. Obojica imaju po devet pobeda ove sezone, ali Rozberg ima jedno drugo mesto više.

Rozberg je u prednosti.

Uoči starta 31-godišnji pilot ima 12 bodova prednost (367). Međutim, Hamiltonu pripada pol pozicija, ali odmah iza njega je njegov klupski drug i najveći i jedini konkurent. 


Rozberg nema nijednu titulu u karijeri, dok ih Hamilton ima tri - 2008, 2014. i 2015!

Pozicije!


UŽIVO:

Kraj, kraj, kraj... Hamilton je prvi, ali je ROZBERG ŠAMPION SVETA!

15.40 - Britanac blokira sve, pravi gužvu i nada se u Fetela i Ferštapena. Ali je Rozberg odličan!!!

- Fetel vrši pritisak, Rozberg odbija napad! Drama dostiže vrhunac!

15.07 - Prva trojica u sekundu i po, četvorica u tri i po. Verštapen polako otpada. Hamilton odlično vozi, Rozberg rezervisa. Kreću poslednja dva kruga...

15.34 - Fetel je obišao Ferštapena.

15.32 - Još pet krugova... Ali, Ferštapen i Fetel su Rozbergu "u repu". Hamilton je uspeo u nameri da približi ostale vozače Niku. Biće uzbudljivo. Četvrto mesto Niku ne donosi titulu.

- Horhe Lorenco i Rodžer Federer gladaju zajedno trku.

15.25 - Fetel je konačno bio u boksu. Hamilton prvi, Rozberg drugi, slede: Ferštapen, Fetel, Rikardo...

15.21 - Još 11 krugova. Stanje je isto.


15.07 - Fetel ima prednost malo više od pet sekundi od Hamiltona, a šest i po prema Rozbergu, Ferštapen kasni deset, Rikardo 11...

- Dženson Baton ponosno sa porodicom i članovima  tima šeta pored staze!


15.00 - Iz Mercedesa za Hamiltona: "Zašto si toliko usporio?" A, to je jedina šansa za Britanca, jer na taj način može da ubaci i ostale vozače u borbu za drugu za treće mesto, odnosno da ugroze Rozberga. Fetel je prvi! Ferštapen zaostaje za liderom u šampionatu četiri sekunde.

14.55 - Sve se dobro završilo i za Nika. Bez greške obavljen posao u boksu Mercedesa. Fetel je prvi, Hamilton drugi, a Rozberg treći. Kritični momenti su prošli, a najteži je bio obilazak Ferštapena.

- Protekla je polovina trke - 29/55!

14.54 - Hamilton je prošao kroz boks (2,5 sekundi), poziv je dobio Rozberg.

14.49 - Polako ponovo svi prolaze kroz pit-stop. Na čelu je nepromenjena situacija, vozači Mercedesa se još nisu odlučili na promenu guma. Piloti iza njih jesu... Niko vozi najbrži krug.

14.38 - Razlika između prvog i trećeg je pet sekundi. Iz Mercedesa poručuju da obiđe Ferštapena. Niko kreće u napad i uspeva. Bilo je vrlo rizično. Odlično je sve izveo Rozberg. Ferštapen je krenuo u kontru, ali nije uspeo. Malo je nedostajalo da ispadne Maks sa staze.

14.33 - Hamilton se žali na proklizavanje! Dani Kvjat je napustio trku. Rus je seo na bicikl i uputio se ka boksu Toro Rosa.



14.29 - Na stazi i dalje isti redosled. Hamiltonu situacija ide u prilog... Vozi se 16. krug.

14.25 - Dženson Baton završava karijeru tako što mu je pukla guma. Bio je šampion sveta 2009. Legendo, hvala na svemu!

"Mislim da nikada nismo imali ovakvu situaciju", rekao je Baton pri ulasku u boks Meklarena. Izlazi iz bolida i dobija ogroman aplauz od publike. Emotivna situacija za Britanca. U karijeri je vozio 305 trka. 

14.22 - trenutno: Hamilton, Ferštapen, Rozberg... Drugoplasirani nije još bio u boksu. Rozberg u ovakvoj situaciji ima dva boda prednosti i šampionsku titulu.

14.17 - Isti slučaj i sa Rozbergom u boksu Mercedesa, ali još gori zaostatak. Ferari odlučuje u borbi za šampionsku titulu tako što su Raikonen i Fetel usporili Hamiltona i Rozberga pri izlasku iz boksa. Videćemo uskoro kako stoje na stazi. Hamilton je ispred Rozberga...

14.16 - Ne baš sjajna zamena guma Hamiltona. Doduše, morali su da sačekaju da prođe bolid Raikonena. Nije greška ekipa.

- Ekipa Renoa savetuje Magnusona da uđe u garađu i napusti trku. Danac je na začelju.

14.11 - Iz Red Bula javljaju da Ferštapenu nije oštećen bolid i da može da nastavi trku.

14.10 - Nema promena, vozi se četvrti krug od 55 koliko je predviđeno.



14.05
- Maks Ferštapen se okrenuo i to u neku ruku ne ide u prilog Hamiltonu. Britanac je sačuvao prvo mesto, ali i Rozberg nije ispustio drugo mesto. Kimi Raikonen se probio na treće mesto. Početak trke apsolutno odgovara Niku. Idemo dalje...

14.04
- POČELO JE!

13.58
- Rozbergu odgovara da bude i drugi, odnosno treći, ako Hamilton pobedi.

13.57
- Sve je spremno. Za par minuta startovaće...