Luis Hamilton je pobedio u Abu Dabiju, na poslednjoj trci sezone u šampoionatu Formule 1, ali nije uspeo da odbrani titulu, koju je osvojio njegov klupski kolega Niko Rozberg sa pet bodova prednosti u generalnom plasmanu.

Hamiltonu je za titulu bila potrebna pobeda, ali i da se Rozberg ne plasira na podijum. On je vodio od početka do kraja trke, a Rozberg je u većem delu trke bio na drugom mestu.

Britanac je u završnici trke usporio, kako bi omogućio ostalim vozačima da preteknu Rozberga, ali mu to nije uspelo jer je nemački vozač osvojio drugo mesto koje mu je donelo prvu titulu u karijeri u Formuli 1.

"Nisam uradio ništa opasno, mislim da nisam uradio ništa nepošteno. Borili smo se za titulu. Vodio sam, kontrolisao sam trku", rekao je Hamilton, preneo je BBC.


Hamiltonu su u nekoliko navrata iz boksa naredili da ubrza, ali trostruki svetski prvak nije poslušao naredbe. U Mercedesu tvrde da su to učinili samo zato jer je postojao rizik da Hamilton izgubi trku, a ne zbog toga što su Rozberga napadali Maks Verstapen iz Red Bula i vozač Ferarija Sebastijan Fetel.

Posle tih naređenja Hamilton je rekao ljudima u boksu: "Pustite nas da se trkamo. Gubim titulu i trenutno me nije briga da li ću pobediti u trci ili ne".

undefined Niko Rozberg je novi šampion Formule 1.

Fetel je u poslednjem krugu prišao do zadnjeg krila Rozbergovog bolida, ali nije uspeo da ga obiđe. Četvorostruki svetski prvak je putem radija rekao svom boksu da je to bila nezgodna situacija, uz Luisove prljave trikove.

Direktor Mercedesa Toto Volf rekao je da nije odlučio da li će pokrenuti postupak protiv Hamiltona za nepoštovanje timskih naredbi.

"Moram da formiram mišljenje, što još nisam učinio. Podrivanje strukture ekipe u javnosti znači da se stavljaš ispred tima. Anarhija ne funkcioniše u svakoj kompaniji, ali jedan deo mene govori da je to uradio samo zato što je to bila njegova jedina šansa da osvoji titulu i možda ne možete da zahtevate od vozača, koji je neosporno najbolji tamo, da radi nešto što nije u skladu sa njegovim instinktima. Radi se o tome kako ćemo takve stvari rešavati u budućnosti, pošto je ovo bio presedan", rekao je Volf.

Čelnik Mercedesa legendarni Niki Lauda rekao je da misli da neće biti postupka protiv Hamiltona.

"Ne možemo ništa da uradimo. Takav je njegov stav i to moramo da prihvatimo. To je važno. Luis je vozio svoju trku, pokušao je na svoj način da osvoji titulu, ali Fetel je bio opasnost, mogli smo da izgubimo. Ne mislim da će biti opomenut pošto smo osvojili prva dva mesta i ispunili smo cilj. Ne možemo ništa da uradimo", izjavio je Lauda.