Ostali sportovi

Diplomatski pasoši za ZLATNE srpske odbojkašice (FOTO)

Izvor mondo.rs

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić uručio je danas srpskim odbojkašicama, evropskim prvakinjama, diplomatske pasoše Srbije.

One vladaju Evropom o svetom i država im se odužuje!

Nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas organizovao prijem za odbojkašice Srbije, koje su na Evropskom prvenstvu u Turskoj, odbranile titulu prvaka Evrope, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uručio im je danas diplomatske pasoše.

Reprezentativke Srbije dobile su nove putne isprave posle brojnih, pre svega zlatnih, medalja na mnogim takmičenjima.

Dačić je istakao da je ovaj čin prilika da se država i na ovaj, više nego simboličan, način oduži sportistima koji godinama donose medalje Srbiji.

"Nije diplomatski pasoš preduslov da naši trofejni sportisti budu ambasadori naše zemlje, oni su već svojim rezultatima i ponašanjem to dokazali", rekao je on.

Odbojkašice Srbije zahvalile su Dačiću na ovom lepom gestu države i izrazile nadu da će država i dalje podržavati sportiste, budući da je ovim činom država pokazala stepen vrednovanja njihovih dostignuća i načina na koji predstavljaju zemlju u svetu.

"Ovo je, zaista, lep gest države i polaskana sam što sam dobila diplomatski pasoš. Želim da izrazim veliku zahvalnost ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću, a mi ćemo se potruditi da opravdamo ulogu ambasadora naše države i da budemo najbolje i najvrednije", rekla je Maja Ognjenović, kapiten tima, u ime svih odbojkašica koje su dobile diplomatske pasoše.

NAJVAŽNIJI DETALJI FINALA TURSKA - SRBIJA 2:3


ŠTA ZNAČI DIPLOMATSKI PASOŠ I KO MOŽE DA GA IMA?

Diplomatski pasoš trebalo bi da služi za lakše obavljanje državnog posla u inostranstvu. Svaka zemlja određuje uslove prema kojima izdaje diplomatske pasoše, na osnovu međunarodnog pravnog okvira. U Srbiji je izdavanje diplomatskih pasoša regulisano Uredbom Vlade Srbije.

Pored diplomatskog personala ministarstva spoljnih poslova, odnosno lica sa statusom od atašea i sekretara do savetnika i ambasadora, diplomatski pasoš poseduju Predsednik Republike, predsednik vlade, ministri u vladi, predsednik skupštine i predsednici najviših pravosudnih tela Republike Srbije, najviši organi bezbednosnih i obaveštajnih službi, guverner Narodne banke, načelnik Generalataba Vojske Srbije, kao i druga lica kojima se diplomatski status daje diskrecionim pravom u cilju vršenja poslova od interesa za Republiku Srbiju u instranstvu.

Osim državnih državnih funkcionera i diplomatskih službenika, odlukom ministra ovaj pasoš mogu da dobiju i drugi "zaslužni" građani.

Diplomatski pasoš, koji važi pet godina, omogućava brzi prelazak državne granice i putovanje bez viza u mnogo zemalja.

Diplomatske pasoše dobijaju već godinama poglavari verskih zajednica, pa ga tako poseduje i patrijarh, ali i pojedine vladike.