Ostali sportovi

Vesti nisu dobre: Male nade za oporavak Mihaela Šumahera

Izvor mondo.rs

"Ne postoje lekarski podaci i protokol koji potvrđuju postojanje i efikasan rezultat tretmana matičnim ćelijama kojima je podvrgnut bivši šampion Formule 1", navodi lekarka Matilde Leonardi, stručnjak u toj oblasti

Mihael Šumaher boravio je prethodnih dana u Parizu, u bolnici "Žorž Pompidu", gde je podvrgnut terapiji matičnim ćelijama.

Bivši šampion Formule 1, koji je teško povređen na skijanju u decembru 2013. godine, zbog čega je proveo šest meseci u indukovanoj komi, u prestonicu Francuske stigao je u tajnosti. "Parizijen" navodi da je to bila njegova treća poseta klinici u Parizu i poznatom lekaru Filipu Menaskeu, stručnjaku za kardiovaskularnu hirurgiju.

Šumaher je helikopterom dovezen u bolnicu, a na isti način ju je i napustio, dok šture informacije govore i da je bio u svesnom stanju, kao i da je bio pokriven prilikom ulaska i izlaska kako bi se zaštitio njegov identitet.

Kakvom tretmanu matičnih ćelija je tačno Šumaher podvrgnut nije poznato, ali stručnjaci iz te oblasti navode da su šanse za oporavak minimalne.

"Šumaher je u stanju minimalne svesti"

Doktorka Matilde Leonardi objasnila je u kakvom je Mihael Šumaher stanju. Rekla je da on nije u vegetativnom stanju, već stanju minimalne svesti i pojasnila razliku. "Pacijenti u Šumaherovom stanju mogu da otvaraju oči, pomeraju glavu kad ih zovete, mogu da mrdaju prstima kao odgovor na neko pitanje, mogu i da plaču"

Matilde Leonardi, direktorka istraživačkog centra Neurološkog instituta u Milanu, koja se bavi tom oblašću medicine, navodi da ne treba gajiti lažnu nadu.

"Ne postoji eksperimentalna terapija matičnim ćelijama koja bi imala pozitivan učinak na pacijente u stanju minimalne svesti poput Mihaela Šumahera. Ne postoje lekarski podaci i protokol koji potvrđuju postojanje i efikasan rezultat takvog tretmana. Mislim da informacija koja je dospela u javnost o bivšem vozaču samo daje lažnu nadu i zavarava porodice pacijenta", poručila je Matilde Leonardi, koja je i članica Udruženja neuorologa Italije.

Ona je dodala da za sada nema pomoći tom vrstom terapije.

"Nažalost, sprovedene studije o lečenju bolesti matičnim ćelijama koje utiču na mozak i koštanu srž nisu dale nadu u oporavak, ali istraživanja se nastavljaju, i to na nekoliko frontova. Ključno je ipak da ne dajemo lažnu nadu pacijentima i njihovim porodicama", navela je Leonardi.