Ostali sportovi

Ako si trenirao baš JAKO, "izmeri" se sa krosfiterima u "Padinjaku"!

Izvor mondo.rs

"Kup Spartanac" je svojevrsno čistilište. Ove godine konkurencija će biti posebno jaka.

Ako si baš jako trenirao ili trenirala ove godine, imaš priliku da "se izmeriš" sa najboljim krosfiterima u zemlji (i šire) početkom oktobra u "Padinjaku"!

Peti "Kup Spartanac", tkamičenje u funkcionalnom fitnesu, zakazan je za 4, 5. i 6. oktobar u Sportskom centru "Padinska skela" nadomak Beograda, a organizatori su nam naglasili da će ulaz biti slobodan za sve posetioce.

Kako one koji će bodriti takmičare, tako i one koji žele da prate ozbiljna krosfit nadmetanja u potrazi za najspremnijima među nama. Konkurenciju će pojačati i sportisti iz inostranstva.

Dve etape ovog maratonskog ispitivanja fizičke i psihičke izdržljivosti biće održane u dvorani, a treća - specijal - takmičare očekuje u obližnjoj šumi.

KUP SPARTANAC 2019

Ove godine takmičenje je podeljeno u šest kategorija parova:

1. 20 Pairs Elite Men Team – 2 muškarca

2. 10 Pairs Elite Women Team – 2 devojke

3. 10 Pairs Elite Masters Men 75+ Team – 2 muškarca čiji je zbir godina veći od 75 (prvi
muškarac minimum 40 godina, drugi muškarac minimum 35 godina)

4. 10 Pairs Elite Masters Women 70+ Team – 2 Žene čiji je zbir godina veći od 70 (obe žene
moraju da imaju miminum 35 godina)

5. 30 Pairs Scaled Men Team – 2 Muškarca

6. 20 Pairs Scaled Women Team – 2 devojke

Prvi "Kup Spartanac" održan je 2012. na terenima Vojne Akademije na Banjici i do danas je samo rastao, kao i popularnost ovog sporta kod nas. Dok je pitanje vremena kada će krosfit postati olimpijski sport, možda je pravi trenutak da se još veći broj rekreativaca iz brojnih teretana širom Srbije uključi u zahtevan program treninga i samim tim pojača konkurenciju među krosfiterima kod nas.

"Funkcionalni trening je zapravo bazična i osnovna visoko intezivna fizička aktivnost", ispričali su nam u "Spartancu".

"Organizuje se po metodi krugova ili stanica gde svaki vežbač prolazi kroz niz osnovnih vežbi kao što su: trčanje sa i bez opterećenja, vežbe olimpijskih dizanja (mrtvo dizanje, nabačaj, izbačaj), vežbe sa sopstvenom masom i složenijim gimnastičkiм pokretima (više vrsta zgibova, propadanja, sklekova, čučnjeva na jednoj nozi, raznih skokova)".

Srle Spartanac (sport)
Izvor: YouTube


Iako smo se ovde već pomalo prepali, to nije bilo sve...

"Zatim, tu su prepreke sa raznim rekvizitima, kao što su vežbe sa medicinkom, kuglom, bućicama, vijačom, gimnastičkim karikama, kanapima, zatim okretanje guma, udaranje maljem u gume, vučenja guma, vežbi sa različitim simulatorima i sve to uz rekvizite kao što su veslački ergometer, bicikl ergometar, ski ergometar, lanci i konopci raznih obima i masa...", nabrajali smo dok nismo postavili pitanje da li ima još…

"...kamionske i traktorske gume, kugle, olimpijske šipke i tegovi, medicinke, bućice, vijače, džakovi za trčanje, prsluci sa opterećenjem, vratilo, gimnastičke karike, pliometrijske kutije, razboj, zid za preskakanje, rampa za trčanje i mnogi drugi".

Ana Spartanac (sport)
Izvor: YouTube


Naravno, takmičari neće morati da prođu kroz kompletan dril nabrojanih vežbi, već samo odabranih.

"Od samog početka osnovni cilj funkcionalne metode treninga je da se za muškarce i žene kreira konkretan, svestran i raznolik fitnes program koji će povećati individualne sposobnosti za bolje suočavanje sa izazovima u svakodnevnom života. U moru raznih vidova vežbanja koja su u poslednjoj deceniji preplavila kako inostrano, tako i domaće tržište, funkcionalni fitnes se bitno izdvaja kao sport koji je uspeo da okupi i učvrsti najširu i najrazličitiju zajednicu ljudi i to sve prvenstveno u njihovoj želji za redovnom fizičkom aktivnošću", rečeno nam je u "Spartancu", pa…

Prvi vikend u oktobru - pravac "Padinjak"!  

Tagovi