Ostali sportovi

VIDEO: Eluid Kipčoge prvi istrčao maratonsku stazu ISPOD 2 SATA!

Izvor mondo.rs

Kakav rezultat velikog šampiona… Ipak, IAAF ne priznaje svetski rekord, jer nije imao otvorenu konkurenciju.

Kenijac Eliud Kipčoge u subotu je postao prvi atletičar koji je istrčao maratonsku stazu za manje od dva sata!

Olimpijski šampion i svetski rekorder prešao je stazu oko bečkog parka Prater za jedan sat, 59 minuta i 40 sekund na izazovu INEOS.


Ipak, Atletska federacija je objavila da neće priznati rekord, jer nije bio u otvorenoj konkurenciji, prenosi AP.

Videvši da Kenijac trči maraton života, na hiljade navijača se okupilo oko staze i bodrilo sjajnog atletičara do neverovatnog poduhvata. Njega su ka rekordu gurali brojni "pejsmejkeri" (ukupno 41), koji su takođe dali veliki doprinos u tome da Kipčoge postane prvi čovek koji je trčao maraton ispod dva sata.



Pokušaj obaranja rekorda prvobitno je bio zakazan u parku Betersi u Londonuu. Ovaj 34-godišnji atletičar je ranije pokušao podvig u Monci 2017. godine, ali mu je falilo 26 sekundi.

Inače. IAAF ne priznaje rekord i zbog toga što je trčao iza automobila što takođe nije dozvoljeno pravilima.

Trčeći prosečnim tempom od 2,50 minuta po kilometru, Kipčoge je već na polovini trke bio 11 sekundi ispred planiranog vremena.

Svesni da će ispisati istoriju, na oko 500 metara pre cilja, Kipčogea su napustili "pejsmejkeri" kako bi sam prošao kroz cilj.

"Ovo pokazuje da ljudsko telo ne poznaje granice. Sada sam to ja uradio, očekujem da će više ljudi to učiniti posle mene", rekao je Kipčoge.

Aktuelni svetski rekord u maratonu, koji je Kipčoge postavio u Berlinu 2018. iznosi 2:01,39.

Tagovi