Ostali sportovi

Englezi opet u suzama: Južnoafrikancima treće SVETSKO ZLATO!

Autor mondo.ba/Fena

Posle fudbalera, nade engleskih navijača nisu ispunili ni ragbisti.

U finalu Svetskog prvenstva za ragbiste, igranom u Jokohami: Južna Afrika - Engleska 32:12 (12:6)!

Mimo brojnih očekivanja, a posebno engleskih navijača, koje su posle fudbalera razočarali i ragbisti...

Bio je to treće finale za južnoafričku reprezentaciju i njihov treći trijumf, čime su se izjednačili s Novim Zelandom, dosad najuspješnijom reprezentacijom s tri svetska pehara.

Južnoafrička Republika je prva reprezentacija koja stigla do svetskog trona nakon što je doživela poraz u grupnoj fazi takmičenja, a pobedio ih je Novi Zeland, kojeg je upravo Engleska nadigrala u polufinalu.

Južnoafrikanci su pobedom u finalu protiv, ovaj put favorizovanih Engleza, nastavili tradiciju osvajanja trofeja "Veba Elisa" svakih 12 godina. Prvi su osvojili u svom prvom učešću na svetskim prvenstvima, 1995. godine, kad su bili domaćini, a u finalu odigranom u Johanesburgu pobedili su Novi Zeland 15:12 u produžetku, uz prisustvo tadašnjeg predsednika Nelsona Mandele koji je predao pobednički pehar legendarnom kapitenu Fransoi Pienaru.

Sledeću titulu osvojili su 2007. godine na stadionu "Francuska" u Sent Deniju, kad su u finalu nadigrali Englesku 15:6.

U reprizi tog finala u Jokohami, Južnoafrikanci su odbranom slomili engleski napad koji je ostao bez pogotka. Ekipa pod vođstvom selektora Rasija Erazmusa strpljivom igrom stvarala je prilike za svog pouzdanog šutera Handrea Polarda koji je realizovao šest kaznenih udaraca i dva pretvaranja za 22 boda.

Engleske nade u preokret polaganjem je srušio u 66. minutu Makazolea Mapimpija, a konačni slom tima Edija Džonsa potvrdio je Česlin Kolbe još jednim pogotkom u 74. minutu.

Engleska je u svom četvrtom finalu doživela treći poraz i ostala na jednoj tituli iz 2003. godine, kad su u finalu odigranom u Sidneju pobedili Australiju 20:17 u produžetku. Zanimljivo, tada je Australiju vodio današnji engleski selektor Džons, koji je 2007. godine bio pomoćni trener u pobedničkoj reprezentaciji Južnoafričke Republike.

Sija Kolisi, prvi tamnoputi kapiten u istoriji južnoafričke reprezentacije, sa saigračima je zaradio čast da po treći put u zelenom dresu "Springboksa" podigne trofej "Veba Elisa", a Rasi Erazmus, koji je reprezentaciju preuzeo tek 2018. godine, postao je prvi selektor koji je u istoj godini vodio jednu reprezentaciju do naslova svetskog prvaka i pobednika Ragbi Čempionšipa, prvenstva južne hemisfere u kojem se takmiče JAR, Novi Zeland, Australija i Argentina.

PROČITAJTE I OVO